Kimilerimiz Brad Pitt'in de yönetmenliğini yaptığı ve 2007 Pixar- Walt Disney ortak yapımı olan animasyon film ile duyduk ilk kez ratatouille ismini. Tıpkı birçok başka yemek gibi ratatouille de halk sofralarından gelip tüm dünya tarafından kabul görmüş. Mükemmel lezzeti ile tadanları adeta hipnoz ederek nereden geldiğini unutturmuş ve kendine bu yeni dünyanın gurme sofralarının başköşesinde yer edinmiştir. Tüm Güneydoğu Fransa'ya mal olmuş lezzetli bir yemek olsa da, bölgenin başkenti sayılabilecek güzellikte olan Nice şehrinde doğduğu söylenir ratatouille'un. Eski şehir meydanında kurulan ve birbirinden güzel sebze ve meyve ile dolu pazarını görünce daha da emin oldum bu bilginin doğruluğundan. Sadece sebze meyve de değil, ekmekten marzipan şekerlemelere kadar envai çeşit yiyecek tezgahları ile kaplıydı Nice Pazarı. Peynirler, şarküteri ürünleri, canlı çiçekler ve daha aklınıza ne gelirse... Hatta alışveriş yaparken sizi resimleyecek orta yaşlı yetenekli ressamlar bile vardı etrafta.
KAHVALTIDA DA DENEYİN
Cote d'Azur yani 'gök mavisi kıyı' adı verilen Fransa'nın ünlü sahil şeridi güneş ile oldukça samimi olup, verimli topraklar ve zengin bir denizle de çevrelenince birçok yemeğe de ev sahipliği yapmış. İçlerinde en güzeli şüphesiz ratatouille. İster ana yemek gibi sebze güveci şeklinde servis edin, isterseniz de balık, et veya tavuğa garnitür yapın fark etmez! Hatta çekinmeyin bir de sabah kahvaltı sofranızda deneyin ratatouille'u. Muhteşem lezzeti ile size cezbedeceği kesin. Kullanacağınız amaca uygun pişirmeniz ise sizi en doğru sonuca götürecektir. Mesela garnitür olan ratatouille için daha minik küpler halinde kesmek gerekirken, sebze güveç şeklinde planlanan için orta boyun üzerinde kesmek önerilir. Kimisi sırasıyla tencereye koyar ocakta pişirir, kimisi ayrı ayrı pişirip sonradan birleştirir ve fırında bitirir pişirmeyi. İzlenen yol ne olursa olsun, sonucunda efsane bir lezzet doğar bu aromalardan. Tamamen sebzelerden oluşan bu yemek restoranların menülerinde vejetaryenler için vazgeçilmez bir seçenek haline gelmiştir. Domates, sarımsak ve fesleğenin muhteşem beraberliği ise, her yemekte olduğu gibi ratatouille'da da oldukça güzel bir uyum sergiler. Yenidünyanın keşfiyle hayatımıza girmiş olmasına rağmen, zaman kaybetmeden birçok yemeğe kendini ekletmeyi başarabilen domates girdiği her yemekte sadece kendi lezzetini baskın kılmamış, tüm diğer lezzetlerin ahenkle birbirine geçmesini sağlamıştır.
Ratatouille nasıl pişirilir?
Malzemeler:
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet orta boy soğan
3 adet orta boy kırmızı kapya biber
3 adet orta boy domates
2 diş sarımsak
3 adet küçük boy patlıcan
2 adet küçük boy yeşil kabak
2 adet defne yaprağı
1 çay kaşığı toz şeker
Birkaç dal taze tekik
Taze fesleğen
Taze mercanköşk
Tuz
Karabiber
Kızartma için zeytinyağı
Hazırlanışı:
Zeytinyağını tencereye ekleyin, yemeklik küp küp doğradığınız soğanları renk almadan orta kısık ateşte pişirin. Defne yaprağı ve kekiği de ekleyin. Orta boy küpler halinde doğranmış kapya biberlerini, domatesleri ve sarımsağı da tencereye koyduktan sonra birkaç dakika soteleyip altını kapatın. Başka bir tavaya zeytinyağı koyarak, patlıcanları ve kabakları ayrı ayrı kızartın. Peçete üzerine alarak gereksiz yağından arındırın. Ve domatesli karışıma ekleyin. Bir çay kaşığı şeker, doğranmış fesleğen, mercanköşk, tuz ve karabiber ile lezzetlendirin. Fırına girebilecek bir kaba alıp, önceden ısıtılmış 175 derece fırında ortalama 25-30 dakika pişirin. Dilediğiniz gibi servis edebilirsiniz. İster tek başına, ister garnitür olarak... İster fırından çıkarıp sıcacık, isterseniz oda sıcaklığında ılık...