Geçen hafta sonu Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın Twitter hesabında paylaştığı bir şarkı klibi kısa sürede sosyal medyada birçok kişi tarafından paylaşıldı, beğenildi, epeyce etkileşim aldı. Müzisyen Murat Çorak'ın bestelediği Yeniden Sarılırız adlı şarkı Sağlık Bakanı Koca'nın salgın döneminde en sık kullandığı ifadelerin birinden ilhamını alıyor, aynı zamanda şarkının klibinde de onlarca sağlık çalışanı bulunuyordu…
Biz de Murat Çorak ile korona günlerine iz bırakan şarkısının öyküsünü, sağlık çalışanları için bir farkındalık yaratmak istemesini ve bu döneme bir müzisyen olarak nasıl yaklaştığını konuştuk. 1989'da Tunceli'de doğan Murat Çorak'ın müziğe ilgisi küçük yaşlarda bağlama çalarak başlıyor. Ardından 18 yaşından itibaren profesyonel olarak gitar çalan başlayan Çorak bir yandan da Haliç Üniversitesi Konservatuvarı Türk Müziği Bölümü'ndeki eğitimine devam ediyor. Gitarın yanında piyano, üflemeli ve yaylı gibi birçok enstrümanı çalan müzisyen şu sıralar da stüdyo çalışmalarını sürdürüyor… Gelin Yeniden Sarılırız şarkısının detaylarını ve daha fazlasını ondan dinleyelim…
- Yeniden Sarılırız şarkısını yapma fikri ne zaman ortaya çıktı?
- Tüm dünyayı etkileyen ve gelecekte tarih kitaplarında da yer alacak olağanüstü bir dönemden geçiyoruz. Böylesi bir dönemin tanıkları olarak, bu zor günleri hatırladığımız zaman yüreğimize umut veren, yüzümüzde tebessüm oluşturacak kalıcı bir değer yaratmak fikriyle başladı her şey. Aynı zamanda emek ve sevgi üzerine kurulu bir hayat yaşayan biri olarak, koronavirüs salgınında ulusal mücadeledeki misyonumu da yerine getirmek ve tüm sağlık ekiplerimize moral ve motivasyon sağlamak için Yeniden Sarılırız bestesini armağan etmek istedim. Bir diğer amacım ise; sağlık bakanımızın "Evde Kal" çağrısını destekleyip, zamanı geldiğinde tekrar sarılacağımız günlerin de sözünü vererek bir kez daha toplumsal farkındalık yaratmak istemekti. Şarkının aranjesini evimdeki stüdyomda yaptım. Sevgili dostlarım Erhan Ertetik ve Rustam Mahmudov enstrümanlarıyla evlerinden çalarak eşlik ettiler. Yine şarkının mastering'ini arkadaşım Selim Topsakal yaptı.
- Şarkının ismine ilham veren, sağlık bakanının bu süreçte sıkça kullandığı ifadeler mi oldu?
- Bir akşam haberleri izlerken sağlık bakanımızın çok duygu yüklü bir konuşmasına denk geldim, akabinde bir doktorumuzun hastalığı yendikten hemen sonra görevine kaldığı yerden devam ettiğini okudum. O an mücadelenin bir parçası olma fikri artık kaçınılmaz olmuştu benim için ve aldım gitarı elime… Devamını biliyorsunuz…
- Şarkınızı sağlık bakanı Twitter hesabından paylaştı, öncelikle bunu nasıl karşıladınız, neler hissettiniz?
- Şarkımızı kendi sosyal medya hesaplarımızda yer vermeden önce ilk kendisi ile paylaştık. Beğenisi ve yorumları bizim için çok değerli olduğundan önceliği kendisine vermek istedik. Çok kısa bir süre içinde sosyal medya hesaplarında klibimize yer vermesi ve teşekkürlerini iletmesi benim için çok büyük gurur ve sürpriz oldu. O akşam ilk olarak Twitter'a girdim ve kendimi gördüm bir anda, gözlerimi ovuşturup tekrar baktığımda yine bendim. Sayın bakanımız paylaşmıştı şarkıyı ve dakikalarca gözlerim dolu bir şekilde ekrana şok içinde kilitlendiğimi hatırlıyorum sadece…
- Paylaşımın ardından şarkı sosyal medyada da epey etkileşim aldı, beğenildi. Bunu öngörüyor muydunuz?
- Gerçek olan her şey çok çabuk yüreklerde yerini buluyor. Ben ilk günden beri bunu çok kalbi duygularımla, derinden hissederek, tamamen kendimi sağlık ordumuzun yerine koyarak yarattım. Evet, çok güzel geri dönüşler oldu. Bu kadar yoğun ilgi ve beğeni biraz da alışkın olmadığımdan olsa gerek mahcubiyetle birlikte tatlı bir utangaçlık da getirdi.
- Şarkınızla birlikte koronavirüs günlerine adınızı bıraktığınızı düşünüyor musunuz, sizce sizinki gibi bu dönemi anlatan şarkılar duymaya devam eder miyiz? - Adımı bıraktım mı?
Bunu zaman gösterecek. Ancak önemli olan Murat, Hasan ya da Ahmet isimleri değil, değer yaratmak önemli olan. Bence bu süreçte şarkılar yapılmalı, türküler söylenmeli... Tüm sanatçılarımız bugünlerde içinde sevgiyi, birliği, beraberliği, umudu ve barışı barındıran şarkılar yapmalı, şiirler yazmalı. Bizler bu klipte sadece sağlık ordumuza bir şarkı yapmış olduk. Aslında teşekkür etmemiz gereken kurumlar ve şahıslar saymakla bitmez…
TÜM SAĞLIK ÇALIŞANLARINA SOSYAL MEDYADAN ULAŞTIK
- Klipte sağlık çalışanlarının yer aldığını görüyoruz. Bu süreç nasıl organize edildi?
- Klipte yer alan sağlık ekiplerimiz ile sosyal mesafeyi korumak adına yüz yüze bir temasımız hiç olmadı. Klipteki görüntüler ve hareketleri tamamen onların tercih ve hislerine göre kurguladık. Hiç tanımadığımız sağlıkçı arkadaşlarımıza da sosyal medya üzerinden ulaşıp, video çekmeleri için ricada bulunduk.
- Şarkınıza sağlık çalışanlarından nasıl tepkiler aldınız?
- Onların geri dönüşleri benim için çok kıymetli, yüzlerce sağlık ekibinden her gün müthiş güzel mesajlar alıyorum. Şarkımı tamamen onlara ve ailelerine empati kurarak yazdım. Hepsine huzurunuzda tekrar ayrı ayrı teşekkür ediyorum.
YENİ ŞARKILAR DA YAPARIZ NEDEN OLMASIN
- Korona günlerine dair sizden başka şarkılar da dinler miyiz ilerleyen günlerde, belki bir 'Hayat Eve Sığar' şarkısı ya da başka bir şey?
- Bunu hiçbir zaman bir proje olarak görüp, önden bir plan veya strateji geliştirmedik. Ticari kaygıdan uzak tamamen sosyal sorumluluk bilinciyle, salgınla mücadelede gösterilen özveri, çaba ve 'Evde Kal' çağrısını desteklemek adına yaptım. Yine böyle bir şey içimizden gelir ve yeniden yeni bir şey yapmayı düşünebiliriz tabii ki, neden olmasın?
- Bir müzisyen olarak içinde olduğumuz salgın ve karantina günleri sizin hem çalışma rutininizde hem de ruh halinizde neler değiştirdi?
- Hayatımın özellikle son yıllarını bol seyahatli ve çok yoğun bir iş temposu ile geçirdiğimden evde kalıp, yapılması gereken birçok uğraşımı hep erteliyordum. Karantinanın ilk günleri bu sorumluluklarımı yerine getirerek geçti. Aslında evde kalmayı, kendimi dinlemeyi çok seviyorum. Bu günleri hiç durmadan evdeki stüdyomda çok çalışıp, arada dinlenerek, araştırarak, izleyerek, dinleyerek ve keşfederek geçiriyorum.