Almanya'da seçimlere üç ay kala Avrupa Birliği, Angela Merkel'in kaprislerinden bir türlü yol alamıyor. Son yapılan liderler toplantısında AB'nin mali ve ekonomik entegrasyonun esaslarının saptanması ileri bir tarihe ertelendi. Ertelemenin nedeni belli değil ama Almanya böyle istediği için bu isteğe uymak zorunlu oluyor. Halbuki AB'nin sürdürülebilir bir ekonomiye ulaşabilmesi için ABD'de olduğu gibi federal bir mali sistem gerekiyor Avrupa'ya.
İşler şimdi olduğu gibi sadece para politikasıyla sürdürülemiyor. Çünkü AB üyesi her ülkenin bağımsız maliye politikası izlemesi sistemi çıkmaza sokuyor.
Peki niye Almanya federal bir maliye politikasında isteksiz? Almanya'nın isteksizliği konusunda önemli bir iddia var. Almanya'nın, Hollandalı politikacı Frits Bolkestein'in önerisini hayata geçirmek için çalıştığı ileri sürülüyor.
Bolkestein modeline göre, Almanya Merkez Bankası'nın çıkartacağı ikinci bir euro'nun yürürlüğe sokulması tasarlanıyor. Böylece
Almanya, Hollanda ve diğer kuzey ülkelerini içine alan bir VIP kulübü öneriliyor.
Ve bu kulüp yeni bir Avrupa parası basıp tedavüle sokarak diğer ülkelerin kullandığı euro'nun devalüe edilmesini tasarlıyor.
Yeni tasarıma göre bu VIP kulübüne Fransa alınmıyor. Çünkü Bolkestein'e göre Fransa iyi yönetilmediği için batmış bir ülke ve bu ülkenin aşırı dış borcu var, bütçe açığı da oldukça yüksek seviyede. İşte bu nedenle Fransa, İspanya, İtalya, Yunanistan, G.Kıbrıs, Portekiz, İrlanda, Malta gibi ülkeler VIP dışında tutulacak ülkeler olarak sayılıyor.
Niye anlattık bütün bunları... Anlattık çünkü Almanya, Bolkestein modelini hayata geçirmek için harekete geçtiğine göre Türkiye'yi AB'ye almak işine gelmiyor. Almanya, müzakere fasıllarının açılmasını engelleyemeyince bu defa fasılların görüşmeye başlangıç tarihini erteletiyor. Türkiye'nin hem Avrupa yolunda ilerlemesini hem de ekonomik büyüme hızını sürekli yavaşlatıyor. Herhalde Türkiye'nin, VIP dışı ülkelerin içine alınmasını öneriyor. O halde Türkiye'nin yeni VIP modelini beklemesi gerekiyor. Zaten modelin tasarımcısı Bolkestein, Türkiye'nin AB'ye girmesini istemiyor. O, Türkiye'nin Avrupa ile Ortadoğu arasında tampon bölge oluşturmasını istiyor.
Gelelim tasarlanan VIP kulüp ve ikinci euro'nun etkilerine... Eğer böyle bir model hayata geçerse yeni Avrupa parasını Alman merkez bankası basacak. Eski euro yüksek oranlı bir devalüasyona uğrayacak hatta belki de tedavülden kalkacak. Böylece Fransa, İtalya, İspanya, Portekiz, Yunanistan gibi ülkeler kendi para birimlerine dönerek rekabet gücü kazanacaklar.
Fakat böyle bir durumda elinde Euro tutan ülkeler bu devalüasyondan ve dönüşümden büyük zarara uğrayacak. İşte bu nedenle Rus iktisatçılar kendi hükümetlerini uyarmaya başladılar.
İngilizce Pravda'nın haberine göre Rusya'nın döviz rezervlerinin yüzde 45'i euro'dan oluştuğu için, iktisatçılar, rezervlerdeki euro'nun derhal boşaltılmasını istiyor.
İşte Rus iktisatçıların tespit ettiği bu gizli ajandadan Türkiye de nasibini alıyor.
Almanya, gizli ajandasında tasarladığı VIP kulübü hayata geçirmek için sürekli Türkiye'nin yoluna kum döküyor.