Türkiye'deki faiz lobisinin elemanları "faiz lobisi yoktur, faizler arz ve talebe göre piyasada belirleniyor" yalanıyla vatandaşı aldatmaya çalışırken, ABD ve İngiltere düzenleyici kurumları onların tam aksini söylüyor. Haksız faiz kazancı elde edenlere hizmet eden faiz lobisinin aldığı komisyonlar düzenleyici kurumlarca tek tek ortaya çıkartılmaya başlandı. Londra bankalararası faiz oranlarını (Libor) kendi aralarında anlaşarak belirleyen bankaların, bu manipülasyona yardım eden elemanların her birine her üç ayda 9 bin dolar ödediği ortaya çıktı.
UBS elemanı Tom Hayes Libor manipülasyonuna karıştığı gerekçesiyle yakalanıp savcıyla işbirliği yapmayı kabul etmesinin ardından, The Wall Street Journal'a gönderdiği mesajda "bu işin çok yukarılara gideceğini" ileri sürmüştü. Ardından savcıya verdiği manipülasyona karışan sekiz banka ismi yanında İsviçre bankası UBS'nin ICAP Plc isimli brokerlik firmasıyla da Libor manipülasyonu yapıldığını ifşa etti. Bunun üzerine ICAP Plc ve UBS arasındaki manipülasyon anlaşması ABD ve İngiliz düzenleyici kurumlarınca ortaya çıkartıldı. Buna göre ICAP Plc'nin faize bağlı türev ürünlerden sorumlu çalışanı David Casterdon, ICAP ve UBS arasında e-mail yoluyla Libor'un nasıl manipüle edileceğine ve ICAP Plc'nin manipülasyona nasıl yardımcı olacağını tasarlamışlar. Ve bu arada manipülasyona yardımın karşılığı üç ayda bir brokerlere ödül olarak para ödeneceği kararlaştırılmış. Böylece yapılan manipülasyonların ödülü olarak 2 yılda ICAP Plc brokerlerine 216 bin dolar ödenmiş.
Peki "haksız faiz kazancı elde etmek için manipülasyona yardım edenler komisyonlarını almış, bundan bize ne?" diyebilirsiniz. Hemen söyleyelim bu manipülasyon herkesi ilgilendiriyor, manipülasyonlarla Türkiye dahil dünyada emeklinin, ev hanımının, öğrencinin, esnafın, öğretmenin cebinden tam 176 milyar dolar para çalınmış.
Gelelim bütün bunları niye anlattığımıza... Önceki gün Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) özellikle 3 Haziran borsa çöküşünde manipülasyon olup olmadığını ortaya çıkartmak amacıyla aracı kurumlardan bilgi istedi. Bu bilgi isteğinin duyulması üzerine bazıları hemen büyük bir gürültü çıkartıp yabancı yatırımcının bu tür incelemelerden rahatsız olacağını ileri sürdü. Oysa tam aksine, SPK eğer varsa sermaye piyasasında yapılan manipülasyonları ortaya çıkartıp sorumluları cezalandırırsa yabancı yatırımcı bu çalışmadan memnun olur. Çünkü parasının bazı manipülatörlerce çalınamayacağını bilir. Sisteme güvenir. Bu ülkeye daha çok yabancı sermaye girişi sağlanır. Böylece yerli ve yabancı küçük tasarruf sahiplerinin yatırımları korunur.
Bir de İngiltere ve ABD düzenleyici kurumları, manipülatörleri birer birer ortaya çıkartırken Türkiye'de SPK'nın incelemesinden niye rahatsız olunuyor? Varsa manipülasyon çıksın ortaya. Anlayacağınız faiz lobisinin elemanları SPK'nın bu incelemesinden rahatsız olmuşa benziyor. Belki SPK, ABD ve İngiliz düzenleyici kurumları gibi lobinin elemanlarının aldığı komisyonları ortaya çıkartabilir. Herhalde korku bundan. Bekleyip göreceğiz.