Bu yılın en önde gelen küresel düşünürleri ya da mütefekkirleri arasında üç Türkiyeli yer aldı. Sırasıyla Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve MIT'den Prof. Dr. Daron Acemoğlu kendi alanlarında ileri sürdükleri fikirleriyle Washington'da yayınlanan Foreign Policy dergisince 2012'nin en üstte yer alan 100 düşünürü arasına seçildiler.
Bu üç kişinin 2012'nin 100 küresel düşünüründen biri olarak seçilmelerinin nedenlerini anlatan dergi, Başbakan Erdoğan'ın "1332 yıl önce Kerbela'da yaşanan neyse bugün Suriye'de yaşanan da odur" sözüyle başlayıp, Suriye'de yaşananlara, Arap dünyasının, iç karışıklığı nedeniyle çaresiz kaldığını ve ABD'nin ise işin içinden sıyrılma politikası izlediğini belirtiyor. Bu ortamda Türkiye'nin uluslararası bir rol üstlenip batı ile doğu arasında bir köprü vazifesini gördüğünü ileri sürüyor. Ve Başbakan Erdoğan'ın tamamen Ankara'nın kaynaklarıyla ölümden kaçan 100 bin Suriyeli göçmene yaşam şansı tanıdığını belirtiyor.
Dergi, Davutoğlu'nun da Birleşmiş Milletler'de "bir neslin rastgele bombardımanla yok edilişini daha ne kadar oturup seyredeceğiz" sözlerine yer veriyor. Yine insanların yaşamaları için kimse sorumluluk almazken bu ikilinin İslam tarihinin temel meselelerini bilmeleri ve çözüm için düşünce üretip, sorumluluk üstlenip uygulamaları nedeniyle onları yılın en üst 100 düşünürü arasına koyuyor.
Daron Acemoğlu'na gelince... Onun da seçilmesini, James Robinson'la birlikte yaptığı "Why nations fail" çalışmasında ülkelerin başarısızlıklarının nedenini yeni bir teoriyle açıklamasına dayandırıyor. Bu iki akademisyen, çalışmalarında ülkelerin kaderini iklim, coğrafya, kültürden ziyade kurumsal yapının belirlediğini ileri sürüyorlar. Çünkü bu ikili, üretim sürecinde ortaya çıkan kurumsal yapının zenginliğin azınlık elitin elinde toplanmasına ya da gelirin toplumda yaygın dağılımına neden olduğunu söylüyorlar.
Peki daha başka kimler var 2012'nin en üst 100 düşünürü arasında?
Fakirlik üzerine yaptığı araştırmayla MIT'den Esther Duflo, Avrupa'da devlet egemenliğine son verilmesi ve hızlı bir birliğin sağlanmasıyla demokrasinin altını piyasa güçlerinin oyamayacağı düşüncesiyle Jürgen Habermas, büyük bir veri seti ihtiyaç duyulan veriyi karşılamaz düşüncesiyle Danah Boyd, Tokyo'da caz kulübü sahibiyken roman yazmaya başlayıp yeni bir küresel uygarlık yaratmayı tasarlayan Haruki Murakami, enflasyon yerine ekonomik büyümeyi hedefleyen yeni düşünceleriyle ABD Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke, Bentley Üniversitesinden Scott Sumner ve küresel problemlerin çözümünde kovboy politikasını bir kenara bırakıp müttefikleriyle birlikte sorunlara çözüm arayan ABD Başkanı Barack Obama ile diğer değerli isimler yer alıyor bu 100 kişilik listede.
Dünyada işte bu gelişmeler yaşanıyor. Bizde bazıları bir türlü beğenemiyor ama Türkiye'den de küresel sorunların çözümü için düşünce üretip en üst 100 düşünür arasına girebilen insanlar çıkıyor.