Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÜLEYMAN YAŞAR

Buğday fiyatlarına dikkat!

Rusya'da yaşanan kuraklık bu yıl dünyada buğday üretiminin düşmesine yol açtı. Dünya piyasalarında buğday fiyatları hızla yükselmeye başladı. Ve geçen ay buğday fiyatları rekor kırdı.
1973 yılından beri dünyada ilk defa buğday fiyatları 2010 yılının temmuz ayındaki kadar arttı.
Temmuzda, Şikago piyasasında, eylül ayı teslimi buğday fiyatı yüzde 4.8 oranında yükseldi. Sert kırmızı buğdayın ton fiyatı 263 dolar oldu. Avrupa piyasalarında ise ton fiyatı 211 eurodan işlem gördü.
Peki Rusya'da yaşanan kuraklık en çok hangi ürünleri ve ülkeleri olumsuz etkiliyor? Buğday üretiminde gerileme, ekmek fiyatları yanında bisküvi ve diğer unlu gıda ürünlerinin fiyatlarını da yükseltiyor. Ayrıca hayvan yemi fiyatları da buğday fiyatlarındaki artışlardan dolayı yukarı yönlü hareket ediyor. Yemdeki artış, et fiyatlarını da tırmandırıyor. Gıda fiyatlarının yükselmesi en çok Afrika'nın fakir ülkeleri ile Mısır ve Pakistan'ı olumsuz etkiliyor. Çünkü en çok buğday ithalatını onlar yapıyorlar.
Gelelim Amerika'nın buğday üretimine... Rusya'da buğday üretimi, kuraklık nedeniyle tahminlere göre, yüzde 27 oranında azalarak bu yıl, 45 milyon ton civarında olacak. Amerikan çiftçisi ise kuraklık sorunu yaşamadığı için 60 milyon tonun üzerinde bir buğday hasadı yapacak. Böylece Rusya'daki kuraklık Amerikan çiftçisine yarayacak. Dünyaya daha yüksek fiyattan buğday ihraç edebilecekler. Herhalde bu ekonomik nedenlere dayanarak Rus fizikçileri, ABD'yi gizli iklim silahı olarak bilinen yüksek frekanslı dalga yayan "HAARP" kullanarak tarım alanları üzerinde çöl sıcağı yaratmakla suçluyorlar.
Peki Rusya'daki kuraklık yüzünden dünya buğday fiyatları hangi seviyelere kadar tırmanabilir? Belki hatırlanacaktır, 2007-2008 yıllarında dünyada yaşanan kuraklık sonucunda buğdayın ton fiyatı 439 dolara kadar yükselmişti. Şimdi de fiyat aynı seviyeye gelebilir endişesini taşıyanlar var.
Çünkü büyük buğday üreticisi ülkeler Çin ve Hindistan, tahıl ürünlerine 2008 yılında ihraç yasakları koymuştu. Aynı durumun tekrar etmesi halinde fiyatlar hızla iki yıl öncesi düzeyine ulaşabilir. Ayrıca buğday ekim alanlarına "etanol" elde etmek için mısır ekimi yapılması da buğday fiyatlarının yükselmesini etkileyen önemli bir faktör olarak dikkate alınıyor. Gelelim Türkiye'nin buğday üretimine...
Bu yıl buğday üretiminin geçen yıl olduğu gibi 18 milyon ton olacağı tahmin ediliyor.
Gerçi Türkiye, 2010'da Rusya ve diğer Karadeniz ülkeleri gibi kuraklık yaşamadı, bu nedenle tahıl üretiminde pek sorun yok ama, dünyada yaşanacak fiyat artışlarının Türkiye'yi de etkilemesi bekleniyor. Çünkü buğday fiyatındaki yükselişlere bağlı olarak gıda ve hayvan yeminde gerçekleşecek fiyat artışlarından kaçınabilmek mümkün değil.
Bu yıl Toprak Mahsulleri Ofisi kırmızı sert buğday alım fiyatını ton başına 550 lira olarak belirledi. Ayrıca TMO, alım fiyatlarını eylül, ekim ve kasım aylarında her ay onar lira artıracak. Böylece ekim ayı sonunda bir ton buğdayın alım fiyatı 580 liraya çıkacak. Rusya'nın henüz kuraklık yaşamadığı bir dönemde belirlenen buğday alım fiyatları muhtemelen tekrar gözden geçirilecek. Dünyadaki artış hızına paralel olarak buğday daha da zamlanacak.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA