Türkiye gündemi öyle yüklü ki, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde halkın, yeni anayasa tasarısına "Hayır" oyu vermesi yeterince ilgi görmedi. Oysa dikkatle izlenmesi, analiz edilmesi gereken bir olaydı, yaşanan.. Kıbrıs, bizim 12 Eylül Anayasası'ndan esinlenerek hazırlanan anayasanın demokratikleşmesi yönünde 21 maddelik bir değişiklik tasarısı hazırlamış ve Meclis'teki bütün partiler, iktidarı, muhalefeti, değişikliklerin tümü üzerinde anlaşmış, altına imza koyarak, halkoyuna sunmuşlardı.
Yeni değişiklikler önemliydi. İdam cezası kalkacaktı. Memurlara siyaset serbest olacaktı. Milletvekili dokunulmazlıkları sınırlandırılacaktı. Bunlar aslında halkın da istediği şeylerdi.
Ama oylar sayılınca şok yaşandı..
Üzerinde bütün partilerin ittifak ettiği değişikliklere halk yüzde 62 oyla "Hayır" demişti..
Üstelik halkoyu ile birlikte yapılan belediye seçimlerinde iktidar koalisyonu hezimete uğramış, Lefkoşa, Magusa ve Girne'de seçimleri kaybetmişti. 7 önemli başkanlığı "Bağımsız" adaylar kazanmıştı.
Sonuçları öğrenince "Orada neler oluyor" diye dostları aradım..
Ertan Birinci "Hıncal Ağabey.. Orana dikkat et.. Bu oranla, Annan Planı'na 'Evet' diyenlerinki hemen hemen eşit" dedi.. Sonra durumu özetledi..
"Kıbrıs Türkleri, anayasa değişikliklerine karşı değil aslında.. Sadece yetersiz buldular.. Yani sizin ordaki 'Yetmez ama Evet' diyenler burda çıkmadı. Sosyal medya üzerinden büyük bir kampanya yapan 'Yetmez'ciler zafer kazandılar" dedi.
Kıbrıs halkı demokratik gelişmeleri destekliyordu ama hazırlanan tasarıyı eksik buluyordu.
Daha başka dostlarla da konuştum..
"Yetmez.. Hayır"cıların sosyal medya ile yaptıkları kampanyanın baş maddesi, polis üzerine olmuş.
Kıbrıs'ta polis şu anda askere bağlı.. Asker de Türkiye'ye.. Halk, polisin İçişleri Bakanlığı'na bağlanmasını, demokrasinin ana maddesi olarak istiyormuş. Partiler bu isteği kabul etmişler. Ama kamuoyuna sunulan değişiklikler arasında bu madde yer almamış. Bunun üzerine "Hayır"cılara destek hızla artmış.
Yani "Yetmez"in anlamı, "Polis, Kıbrıs devletine bağlı olsun, Türkiye'ye değil" çıkıyor, bir bakıma..
Kıbrıs anayasa değişiklikleri oylamasından çıkan "Hayır" kararı, bizi de çok yakından ilgilendiriyor yani..
Ben, uzman görüşlerini merak ediyorum!..