Umarım, eseri sunan Kıraç ailesinin de deyimiyle, "hazine" niteliğindeki bu kitabın satışı sadece "müze" mağazalarıyla sınırlı kalmaz, kitabevi raflarını süsleyerek okumak, araştırmak, bakmak isteyenlerin eline kolayca ulaşır. Özellikle, deniz ve tekne sevdalılarının..
Prof. Dr. Gönül Öney,Türk-İslam sanatlarının önde gelen uzmanlarından.. Çok önemli yurtiçi ve yurtdışı ödül ve nişanlarının sahibi.. Yıllar yılı bir ucu Amerika'ya, bir ucu Avrupa'ya, Asya'ya , Afrika'ya uzanan, dünya koleksiyonlarına girmiş bir kültür, teknik ve sanatın öyküsünü, çoğunu kendi çektiği fotoğraflarla süsleyerek sunuyor :
"Akdeniz'le Kucaklaşan Osmanlı Seramikleri ve Günümüze Ulaşan Yansımaları"..
Eser, Osmanlı denizcilik tarihinin, Osmanlı Donanması'nın, tersanelerinin ve "Gemili Osmanlı Seramikleri" arşivinin dökümü.. Bir uzun ve şanlı döneme ait tarihin sanata yansıması.. Kanuni devrinde, Osmanlı Donanması ve Antib, Toulon, Cenova, Marsilya, Nice, İnebahtı gibi ünlü Akdeniz limanları minyatürlere girerken, yine ayni dönemde denizlerdeki parlak başarılar nedeniyle moda olan tekne ilgisi de İznik çinilerine yansıyor.
İstanbul tersanelerinde üretilen kadırgalar, kalyonlar yelkenliler tabakları, vazoları, kupaları, sürahileri süslüyor. Ticari ve diplomatik ilişkiler bir yana, haremin de etkisiyle dünyada merak uyandıran eserler, elden ele koleksiyon parçaları olarak, dünyanın dört bir yanındaki müzelere ulaşıyor. Hatta İznik çinileri, bazı denizaşırı limanlarda "Lindos" ve "Rodos işi" diye anılıyor.
Sonra 17.Yüzyıl'da Kütahya, 18.Yüzyıl'da Çanakkale gemili seramikleri devreye giriyor. Ve Osmanlı çiniciliği Yunanistan'dan Belçika'ya, İtalya, Fransa, Hollanda, Almanya, İngiltere'ye kadar çok geniş bir alanı etkiliyor, taklitleri yapılıyor. Bir bölümü de günümüz Kütahya ve İznik gemili seramiklerine ayrılan eser, ayni zamanda müthiş bir albüm..
Müzelerimizde, maalesef, Çanakkale yapımı örnekler dışında, gemili İznik ve Kütahya yok.. Eser, bu kayıp 4 yüz yılı sergileyen bir müze gibi..
(Akdeniz'le Kucaklaşan Osmanlı Seramikleri ve Günümüze Ulaşan Yansımaları.. Suna- İnan Kıraç Akdeniz Medeniyetleri Araştırma Enstitüsü..)