GERÇEKTEN bir harikaydı Şen Dul, Şebnem Ağrıdağ Usanmaz !.. Devlet Opera ve Balesi'nde müthiş bir müzikal yıldızı var.. Fiziğiyle, sesiyle, oyunculuğuyla sahneye hem de nasıl yakışıyor..
Franz Lehar'ın Komik Operası Şen Dul'u çok izledim bugüne dek.. En aklımda kalanı, yıllar yıllar önce Ankara'da sahnelenendi. Mete Uğur oynuyordu baş rolde ve kadınları çekiştiren o ünlü şarkıyı dillere pelesenk edecek kadar güzel ve etkili söylüyordu. Mete çok da yakışıklı bir Kont Danilo olmuştu. Daha sonraki temsiller hayal kırıklığı yarattı bende..
Bu defa Kadıköy Süreyya'ya korkarak gittim ve mutlu ayrıldım.
Aytaç Manizade, son yılların modasına uymuş, Şen Dul'u günümüze getirmiş.. Ferhat Karakaya'nın fevkalade minimal, fevkalade pratik, adeta yok dekoru içinde sahnelemiş..
Genelde başarılı, ama bir itirazım var. Şen Dul'da dünyanın en ünlü valslerinden biri vardır. Hatta bence Strauss valslerini geçen tek vals buradadır.. O valsi danssız geçirmek olmadı..
Daha çocukken nerdeyse (1952) ilk Şen Dul'umu sinemada izlemiştim.. Hem de birkaç defa.. Fernando Lamas ile Lana Turner'in o rüya gibi vals sahnesi hâlâ gözlerimin önündedir..
Baş oyuncularını dans ettirmeyen Manizade, fona baleden iki usta dansçı koyup bir simgesel vals de yaptırabilirdi.. Valssiz Lehar olmaz.. Hele de elinde böylesi dansçılar varken..
Adlarını ayrı ayrı yazacağım, Şen Dul'un en parlak sahnesine imza atan gençlerin.. Finalde alkışlar kesilmezken bir daha sahneye davet bile edilmeyen, gecelik programa adlarının yazılmasına gerek görülmeyen o Maxim's can can ekibinin.. Zeynep Alev, Sanem Babacan, Mutlu Can kup, Serkan Çelik, Burçe Ertürk, Anar Guliev, Melis Gülmen, Özlem Işık, Gülfem İncecik, Zeynep İşler, Murat Kalfagil, Eylül Levent, Ali Türkan ve Eda Yeker'e alkışlar.. Harikaydılar..
Kont Danilo'da Zafer Erdaş, Valencienne de Pınar Ünker ve Baronda Sevan Şencan çok çok iyiydiler.. Genelde tüm kadro iyiydi..
Ayşegül Alev'in özellikle kadın kostümlerinin bazıları çok çok iyi, bazıları çok rüküştü.. Özellikle de Paris sosyetesine okul forması gibi bir örnek dikilmiş olanlar felaketti..
Orkestra Şefi Serdar Yalçın Şen Dul'un Türkçe sözlerinin de yazarı.. Ama Ankara'daki eski metin yeterince güzeldi. Serdar neden yeniden çeviri gereği duymuş pek anlamadım.. Nerdeyse ezberlediğim şarkıları farklı sözlerle dinlemeyi de yadırgamadım değil..
Şen Dul, rahat izlenecek keyifli bir operet!..