Tarihin cilvesi ya da muzipçe göz kırpması buna denir işte: ABD aşırı sağının "Gizli Müslüman" olduğunu iddia ettiği Başkan Barack Obama'nın fanatizmin simgesini ortadan kaldıran adam olacağını birkaç yıl değil, birkaç gün öncesine kadar kim düşünebilirdi?
Ve de eski Başkan George W. Bush'un 8 yıl boyunca arayıp bulamadığı adamı Obama'nın sadece 2.5 yılda -ölü- ele geçireceğini kim kestirebilirdi?
Usame Bin Ladin operasyonunun bir de vahim bir ayrıntısı var: El Kaide'nin lideri 8 aydır Pakistan'ın en güvenli kenti Abbodabad'da saklanıyordu. Düşünebiliyor musunuz; gizlendiği kale gibi ev, Pakistan Askeri Akademisi'nin neredeyse yanı başında yer alıyordu. Kentte Pakistan ordusunun üç seçkin birliği (Tank, top ve füze birlikleri) üslenmişti. Ve nihayet Usame Bin Ladin'in komşuları arasında epeyce emekli general de vardı; iyi mi!
Bu ne anlama geliyor? Tek yanıtı var: Bin Ladin, Pakistan gizli servisinin (ISI, yani Inter-Services Intelligence) yardımı olmasa, Abbodabad'da barınamazdı.
Madalyonun öbür yüzü: ABD özel operasyon birimleri de yine Pakistan gizli servisinin yardımı olmasa, Bin Ladin'e ulaşamazdı.
Peki, o ne anlama geliyor? Yine tek yanıtı var: Pakistan gizli servisleri teröre destek verenler ile terörle mücadeleye destek verenler diye iki kampa bölünmüş durumda. Bir devlet için bundan vahim tablo olur mu? Şimdi terör uzmanları haftalarca, aylarca, "Bin Ladin'in ölümü El Kaide'nin sonunu getirir mi?" sorusunu tartışacak. Tabii, "Bin Ladin'in ölümü küresel terör dalgasını bitirir mi?" sorusunu da.
Varacakları sonucu, verecekleri cevabı şimdiden kestirebiliyoruz:
Hem "Evet" diyecekler, hem de "Hayır".
Bir bölümü "Evet" diyecek, çünkü o sonuca götüren epey veri var: El Kaide zaten finansal darboğazdaydı, Usame Bin Ladin'in ölümüyle bir de psikolojik darbe almış oldu. O nedenle varlığını sürdürmesi pek olası değil.
Bir bölümü de "Hayır" diyecek, çünkü o yanıta destek veren gerçekler de var: El Kaide eylem planlama karargâhı konumunu zaten çoktan yitirdi. Bir terör holdingine dönüştü. Ama o holdingde yer alan "Şirketler" bağımsız hareket ediyorlar:
Magrip El Kaidesi, Arap Yarımadası El Kaidesi, Irak El Kaidesi gibi. Bu "Şirketler" zarar vermeye devam edecekler ama eylemleri daha çok bölgesel çapta olacak.
Geçen perşembe günü Fas'ın Marakeş kentinde bir kafeye düzenlenen intihar saldırısı, bölgesel eylemlerin en taze örneğini oluşturdu.
Aynı zamanda Usame Bin Ladin'in gördüğü son terör saldırısı oldu bu.
Bin Ladin, El Kaide'nin sadece kurucusu değil, aynı zamanda sembolü ve referansıydı. Ve de çatısı altındaki örgütleri bir arada tutan pamuk ipliğiydi.
O iplik koptu, herkes, yani bölgesel El Kaide'lerin her biri kendi başının çaresine bakacak.
İşin özeti bu.