Anzer Balı…
Anzer Yaylası…
Anzer florası…
Ve Ballıköy…
Anzer balum…
Ballim benum…
Her derde deva özelliğiyle dillere destan tadı ve hemen her hastalığa iyi gelmesiyle bilinen Anzer Balı o kadar değerlidir ki, yöre insanı sevdiklerine verdiği önemi göstermek için Anzer balum' ya da 'Ballim'
der hep. Anzer Yaylası, Rize'nin İkizdere ilçesinden 39 km yukarıdadır. Farklı bir florası olan yayla, Erzurum istikametindeki sıra dağların en tepesinde 3 bin metre yükseklikte kurulmuştur.
Anzer ya da diğer adıyla Ballıköy…
Anzer'e ilk kez gazeteci arkadaşım rahmetli Orhan Kaynar'la gitmiştim.
O mis gibi koku, masmavi gökyüzündeki pamuk tarlasını andıran beyaz bulutlar…
Köyün ortasından köpürerek akan küçük dere…
Ve derenin her iki yanında sarı, mor ve kırmızı renkli çiçek bahçelerinden köye yayılan esans kokusu sarhoş olmama yetmişti bile.
Amacımız hem bu doğa harikası yeri görmek hem de namı dünyayı sarmış Anzer Balı'nı incelemekti.
Köyün eskileri bize Anzer Balı'nın her derde deva olduğunu anlatırken, çevremizi Belçika, Almanya Fransa, İngiltere ve İsrail'den gelen bilim adamları sarmıştı.
Balın faydalarını saymakla bitire miyorlardı.
Ameliyat yaralarını iyi ediyordu bir kere. Damar sertliğini ve damar tıkanıklığını yok ediyordu. En önemlisi erken teşhiste kanser hastalıklarında tedavi edici özelliği vardı.
Akciğer hastalıklarına iyi geliyordu. Beyin hastalıklarını, felç ve sinir hastalıklarını iyi ediyordu.
Hafızayı ve kasları güçlendiriyor, kemikleri de kuvvetlendiriyordu.
Sarılık, Hepatit B ve C üzerinde tedavi edici özelliği vardı.
Bölge insanı nın sevdiklerine boşuna Anzer balum' ya da Ballim' demediğini sanırım şimdi daha iyi anladınız.
Aslında bu bal bir 'mucize'ydi…
Bu yüzden de 'Anzer Balı' sahtekarların hep iştahını kabartmıştır.
Mucize demişken, sakın geçtiğimiz günlerde sıkça yazdığım sahtekarların yalan mucizeleri gelmesin aklınıza. Anzer Balı şifadır ama tek başına değil…
Anzer Balı'nın tek kusuru miktarının az olmasıydı.
İhtiyar heyetinin kararıyla köye başka arıcı sokulmaz. Yüzlerce çeşit çiçeğe Anzerli'nin arıları konabilir ancak.
Ve yıllık bal rekoltesi de 600 ile 800 kilo arasında değişir.
Sahtekarlığı önlemek için bal üreticileri bir kooperatif kurmuş, üretilen bala da Hacettepe Üniversitesi Kimya Bölümü'nden sertifika almışlardır.
Mesela bu yıl Anzer Yaylası'nda toplam 800 kilo bal çıkmıştır. Kilosu da 620 liradan satılmaktadır.
Özel ambalajında ve mühürlü olarak kooperatif kanalıyla Rize'de satılan Anzer Balı'nı alırken bu özelliklere mutlaka dikkat etmeli.
Piyasada her yerde Anzer Balı satıldığına bakmayın siz.
O kadar bal çıksa, Anzerliler çoktan milyoner olurdu.