Önümüzde, AK Parti kongresi ve art arda gelecek üç seçim var. Hepsi önemli ama bir test seçim olarak nitelediğim yerel seçimler çok daha önemli. O seçimlerin içinde de her zaman olduğu gibi İstanbul'un yeri çok özel.
Hatta daha önce de yazdım bu seçimlerin "kritik kenti" İstanbul.
Peki, siyasi partiler bu kentte yerel seçimlere nasıl hazırlanıyor?
Tabii İstanbul seçimleri ve siyasi partiler denildiğinde akla iki parti geliyor: AK Parti ve CHP... Bir anlamda İstanbul iki partili sisteme (Başkanlık) geçmiş durumda...
Bu nedenle bu iki partinin il başkanlarıyla konuşarak nabız tutmaya çalıştım.
AK Parti İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşçu iddialı bir siyasetçi. Geçen dönem milletvekilliği teklifini kabul etmeyip il başkanlığına devam kararı vermesi de bunu gösteriyor.
Şimdi daha da iddialı bir çıkış yapıyor:
"İstanbul'da referandumda sivil toplum örgütü gibi çalıştık. İstanbullu da 'hayır' cephesinin, bloklaşan, ötekileştiren propagandasına rağmen gitti yüzde 55 nispetinde 'evet' dedi. Tabii bu yüzde 55 oy AK Parti oyu değildir. Ama AK Parti oyu haline gelebilir bir orandır. Arkadaşlarıma, genel seçimlerde bu orana yaklaştığımız nispette kendimizi başarılı kabul edebiliriz dedim. Yüzde 49.5 oy aldık. Hedefe yaklaştık. Bu sefer hedef yüzde 55'tir."
Bu noktada Babuşçu'ya CHP'nin bu seçimlere daha güçlü isimler ve ittifaklarla girme hesapları yaptığını hatırlatıyorum.
"Elbette CHP, İstanbul'u almak, iktidarın İstanbul üstünden geçtiği siyasi tespiti üzerinden hareketle bu seçimi sahada çok daha çetrefilli, çok daha zor bir propaganda zeminine dönüştürecektir. Bunu geçtiğimiz seçimlerde gördük. Biz buna hazırız. Kimi aday yaparlarsa yapsınlar, kendi işimize bakacağız."
- Adı adaylar arasında geçen Sarıgül'ün daha yumuşak bir siyaset dili kullanacağından söz ediliyor, ne dersiniz?
"Fark etmez. Biz o üslupla daha iyi siyaset yaparız. Sarıgül'ün aday olmasıyla bir başkasının aday olması bizim açımızdan sahada bir şey değiştirmez."
- Kazanabilir deniyor.
"Hodri meydan. Göreceğiz. Geçen seçimlerde Gürsel Tekin'i hatırlayın. Televizyona çıkıp, seçimi aldıklarını ifade etmişti. Ve ben o zaman "son gülen iyi güler" demiştim. Şimdi de aynı şeyi söylüyoruz, buyursunlar..."
İstanbul'da başörtülü belediye başkanı
AK Parti 4. Olağan Kongresi'nde hem yeni isimlere yer verecek hem de yeni bir siyasi hamleye hazırlanıyor. Peki, bu değişim yerele nasıl yansıyacak?
İl Başkanı Babuşçu her kesime açık olduklarını söylüyor ve önemli bir şey ekliyor:
"Yerel ve genel seçimlerde Türkiye mozaiği içinde yer alan, hangi etnik ve inanç mensubu olursa olsun herkesin AK Parti'de siyaset yapma hakkı var. Bunun önünde engel yok. Ama hâlâ AK Parti'nin taban olarak dayandığı ve güçlü desteğini aldığı dini hassasiyetleri yüksek muhafazakâr seçmen profili için açık bir engel var. En güçlü destek veren orası ama başörtülüyü milletvekili yapamazsın. Başörtülü birini belediye başkanı, meclis üyesi yapamazsın. Bana göre bu yerel seçimlerde meclislerde ağırlıklı olmak üzere başörtülü adaylarımız olacak ve bunlar meclislerde görev yapacak."
- Peki, belediye başkanı?
"İstanbul özelinde söylüyorum bir başörtülü belediye başkanı adayımız çıkarsa bu da çok güzel olur."
Anlaşılan önümüzdeki yerel seçimlerde Türkiye bir tabudan daha kurtulacak.