Konya'nın Selçuklu ilçesini gezerken, iki önemli değişime tanık oluyorum. İlki Türkiye'de ilk kez bir "Kelebek Vadisi" projesi, ikincisi ise derin bir tarihe sahip olan Sille'nin yeniden hayat bulması...
Selçuklu'nun genç Belediye Başkan Uğur İbrahim Altay, temeli atılan alanı gezerken şu bilgileri veriyor: "Toplam 385 bin metrekarelik bir alanda, 5 bin metrekarelik kelebeklerle ilgili bir bölüm olacak. 20 milyon liraya mal olacak. 10 bin kelebek uçurtmayı düşünüyoruz. Tüm dünyadaki kelebek çeşitlerinin görülebileceği bir müze alanı oluşturuyoruz. Türkiye'de ilk defa kelebekler gözlemlenebilecek. Şehir hayatında ömründe hiç kelebek görmeden yaşayan çocuklara bir olanak sunmak istiyoruz."
Peki, nereden çıkmıştı bu kelebek işi: "Biz Konya'da Mevlana'dan dolayı kelebeği biraz aşk ve tasavvufla ilişkilendiriyoruz. Kozasını örüşü ve sonra çıkıp uçmasını insanın arınmasına benzetiyoruz. Bu nedenle vadimizdeki müzenin ismi 'Aşk Kanatları' Hz. Mevlana'nın semazenleri de aslında dönen birer kelebektir."
Ve Sille... İnanılmaz bir tarih var Konya'nın Sille köyünde. Ve müthiş bir restorasyon çalışması. Camiler, kiliseler, eski evler restore edilip turizme açılıyor. Sadece müze yapılan Aya Elenia Kilisesi bile görülmeye değer. 3. yüzyıldan, ilk Hıristiyanlık döneminden kalma bu kilise şimdi bütün renkleriyle açığa çıkıyor.