Seçime 5 ay kala CHP bu kez de "ön seçim- merkez yoklaması" tartışmasıyla çalkalanıyor.
Doğaldır çünkü siyaset halkla birlikte yapılmadığı sürece gelişmiyor. Son yıllarda CHP geleneğinin yaşadıklarına bakın. Tıpkı Türkiye'nin devlet yapısında olduğu gibi CHP içinde de belirleyici olan Ankara'daki merkezdi.
Öyle bir noktaya gelindi ki, Anadolu'nun bir şehrindeki belediye meclis üyesini bile Ankara seçti. CHP geleneğini iyi bilen Ali Topuz bu konuda şunları söylüyor:
"Adayların, yereldeki üyeler değil de, Ankara tarafından atanması, siyaseti zayıflatan en önemli etken. Yereldeki kişileri Ankara iyi tanımaz. Sisteme, kayırma, gözetme ve haksızlık girmiş olur."
Siyasetçilere göre "Ön seçim siyasetin başyapıtıdır." Bu başyapıtın gereği yerine getirilmediği için Türkiye'de alternatif bir iktidar çıkmıyor, güçlü muhalefet olmuyor. Her yerde iktidar var ama önemli olan muhalefet. Demokratik sistemin ayarını yapan muhalefet. Ama ne yazık ki bizdeki muhalefet partileri iktidar partisinden daha statükocu.
Türkiye'deki bu gerçeği CHP'nin yeni yönetimi, belki de ilk kez fark ederek değiştirmeye hazırlanıyor.
Bir süre önce Kılıçdaroğlu seçimlere giderken "ön seçim" yapılacağını açıkladı. Ancak henüz ortaya bir yol haritası çıkmış değil. Aslında CHP 81 ilin tümünde de ön seçim yapmayacak. Çünkü 35'e yakın ilden milletvekili çıkaramıyor. Oralarda göstermelik de olsa ön seçim yapması sonucu değiştirmeyecek. İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük illerde de "ön seçim"in yapılmayacağını herkes kabul ediyor.
Bunun nedeni de Prof. Binnaz Toprak, Büyükelçi Osman Korutürk veya Prof. Sencer Ayata gibi isimlerin delegelerden oy alarak seçilme şanslarının olmaması. Geriye, ön seçim yapılabilecek 43 il kalıyor. Partinin mevcut tabanı ve eski CHP'liler buna bile razılar. Yeter ki ön seçim olsun.
Önceki gün memleketi Karaman'a gidip seçim çalışmalarına başlayan eski bakanlardan Fikret Ünlü, ön seçimin önemini şöyle anlatıyor:
"Ön seçim olursa partiye heyecan gelir. Karaman çok zor bir il. Geçen seçim üç milletvekili vardı. Şimdi sayı ikiye indi. AKP'nin yüzde 51 oy aldığı bir ilde ön seçimle gelmeyen halkın desteğini alamaz."
Aynı beklenti içinde olan çok sayıda eski CHP'li var. Adnan Keskin'in Denizli'de, Abdülkadir Ateş'in Gaziantep'te çalışmaya başladığı biliniyor. Eski ve yeni CHP'liler ön seçim bekliyor ama parti yönetimi de sadece büyük illerde değil adı geçen 43 ilde de partinin alanını genişletmek istiyor. Özellikle de önümüzdeki günlerde eski merkez sağdan, yani DYP ve ANAP kadrolarından önemli bir kesimin CHP'ye katılması bekleniyor.
Ne olursa olsun, CHP'de kiminle konuşsak yenilenmek ve yarışmak için "ön seçim"in şart olduğunu söylüyor.
CHP'lilere göre siyasi partiler arasında bu kadar "demokrasi" farkı bile CHP'ye moral olur.