Artık Türkiye bir referandum sürecine girdi ve AK Parti gündemi belirleyen parti olarak diğerlerini peşinden sürüklemeye devam ediyor. Görünen o ki geri dönüşü de yok. Merak edilen sadece sürecin nasıl geçeceği. Kısaca önümüzdeki günlerde bilinen birkaç ihtimalden birini yaşayacağız. Bu ihtimallerden biri de referanduma gidilirse sonuç ne olur?
İşte bu sorunun cevabını Metropoll Stratejik ve Sosyal Araştırmalar şirketinin son kamuoyu yoklaması veriyor. Prof. Dr. Özer Sencer ve ekibinin 24 Mart'ta 31 il çevresinde ve 1010 kişiyle yaptıkları araştırma Anayasa değişikliği paketine toplumun nasıl baktığını ortaya koyuyor.
İlk soru şu; "Hükümetin hazırladığı anayasa değişiklik paketi hakkında ne düşünüyorsunuz?"
İşte cevaplar:
Yüzde 44.7 olumlu, yüzde 39.8 olumsuz buluyor. Yüzde 15.5 ise fikrim yok diyor. Bir adım da olsa "olumlu bakanlar" önde. Aradaki fark yüzde 5. Uzmanlar bu farkı kritik olarak niteliyor. Her şey sürecin nasıl yönetileceğine bağlı.
Ancak olumlu-olumsuz bakanların partilere göre dağılımında iki partinin durumu dikkat çekiyor. AK Partililerin yüzde 68.3'ü olumlu bakarken, AK Parti'deki olumsuzların oranı yüzde 19. MHP'de ise olumlu bulanların oranı yüzde 32.5, olumsuzlar ise yüzde 52.2. MHP'de olumlu bakanların oranının partiye oy verenlerin üçte biri kadar yani yüzde 32.2 olması ilginç. Taban, tavan arasında ciddi bir algı farkı var. Pakete olumlu bakan toplum, yüksek yargının pakete karşı çıkışını ise yüzde 46.1 haklı, yüzde 36.2 oranında haksız buluyor.
Bu durum önceki ve sonraki sonuçlarla çelişse de ilginç bir sonuç...
Üçüncü sırada CHP'nin değişiklik paketine karşı tavrı değerlendiriliyor.
CHP'nin tavrı yüzde 29.2 doğru, yüzde 61.0 yanlış bulunurken fikri olmayanların oranı 9.8.
Burada ilginç olan CHP'nin kendi tabanının da yüzde 29.7 oranında partinin tavrını yanlış bulması.