Benzer bir durum MHP için de geçerli. MHP'nin "Değişiklikleri bu meclis değil, bir sonraki meclis yapsın" tavrına toplumun yüzde 36'sı katılmıyor, yüzde 56.1 katılıyor, yüzde 7.8 ise "fikrim yok" diyor. MHP tabanın durumu da ilginç... MHP tabanının yüzde 36.7 gibi önemli bir kısmı yönetimin tavrını onaylamıyor.
Şimdi gelelim en kritik soruya, değişiklik referanduma giderse nasıl oy verirsiniz?
Yüzde 48.1 evet, yüzde 38.2 hayır, yüzde 13.7 fikrim yok cevabı geliyor. Bu cevapların partilere göre dağılımında yine en çarpıcı tavrı MHP tabanı gösteriyor. MHP'lilerin yüzde 38.9'u referanduma "Evet" diyor. Aslında CHP ve MHP dışında kalan SP, DP ve BBP gibi partilerin tabanı da yüzde 50'nin üzerinde "Evet" diyor. BDP'lilerin "Evet" oranı ise yüzde 60.4. Araştırmanın yöneticisi Özer Sencer bu durumu şöyle yorumluyor:
"Bunu hem AK Parti kurmaylarının, hem de MHP yönetiminin dikkate alması lazım. AK Parti seçmenle iletişime, MHP ise seçmenin kaçma ihtimaline dikkat etmeli. Burada muhafazakâr milliyetçi seçmenin davranışını etkileyen önemli bir durum var. Daha önce yaşanan 367 olayı. DYP ve ANAP'ın tavrı unutulmadı. 367 meselesinde askerlerle birlikte hareket ettiler ve rezil oldular..."
Araştırma çok tartışılan bir soruya da cevap veriyor. Vatandaş anayasa taslağına neye göre oy verecek? İçeriğe mi yoksa oy verdiği partilerin tavrına göre mi?
Yüzde 55.1 içerik, yüzde 37.9 parti tavrı, yüzde 6.9 fikrim yok diyor. İlk bakışta şaşırtıcı gelen bu durumu araştırmacı Prof. Sencer şöyle yorumluyor: "Aslında bu yüzde 55 yasanın içeriğine bakmayacak, böyle bir imkânı yok. Ama radyo ve TV'lerde gördükleri, duydukları onları ikna ederse liderlerine rağmen farklı oy kullanabilirler. Bu da siyasi partilerin iletişimdeki başarısına bağlı... Bence vatandaşta 'parti liderinin kapıkulu değilim' duygusu gitgide yükseliyor."