Hızlı değişen ve yoğun rekabetin olduğu bir dönemden geçiyoruz. Bu nedenle başarılı olmak hiç de kolay değil.
Her meslekte, her alanda başarıyı ölçen kriterler var.
Eğer işadamıysanız ürettiğiniz malın piyasada satılması önemli bir ölçüdür. Gazete yöneticisiyseniz başarı ölçünüz belli; iyi habercilik ve gazetenizin satış miktarı.
Hele televizyon yöneticisiyseniz durumunuz daha da kritik. Yayına soktuğunuz bir program eğer o akşam izlenmediyse ertesi gün işiniz zor. Futbol takımının başarısı gol atması veya ligde topladığı puanla ölçülür.
Peki ya siyasetçinin başarısı nasıl ölçülür?
Siyasetçinin başarılı olup olmadığını ölçen, sandık dışında sağlıklı bir sistem henüz keşfedilmedi.
Kamuoyu yoklamaları bile tahminden öteye geçmiyor.
Bir çok alanda sonuçlar gün gün, hatta saat saat izlenebilirken, siyasetçiler için 5 yıl ya da en azından 4 yıl beklemek gerekiyor.
Eh bu da bir hayli uzun zaman.
Bu nedenle biz de zaman zaman kamuoyu yoklamalarına ya da siyaset uzmanlarının değerlendirmelerine başvuruyoruz.
Yılın son haftasına girdiğimiz şu günlerde biz de biri merkez sağ, diğeri de merkez sol gelenekten gelen iki siyasetçiye liderlerin 2006 yılı performansını sorduk.
İşte cevapları.
Süleyman Demirel ... 9 Cumhurbaşkanı Demirel, 2006 yılı içindeki çıkışlarıyla dikkatleri çekti. Peki performansı nasıldı?
Merkez sağ : İnanılmaz. Çok abartmak da istemiyorum ama olağanüstü bir adam, olağanüstü bir tecrübe ışığı.
Merkez sol : Sanki 80 yaşında bir delikanlı. Bir kere çok okuyor. Önceki gün gençlerle birlikteydi. Çocuklar Demirel'in karşısında geri kaldı.
Başbakan Tayyip Erdoğan...
M. sağ : Siyasi lider olarak gel gitleri oldu. Başbakan Türkiye'nin değişimine ve büyümesine ayak uyduran yegane isimlerden biri. Sinirlerin gerilmesinin getirdiği kırılmalar yaşandı ama esas itibarıyla liderler arasında halkın içinde olan tek lider.
Tayyip Erdoğan'ı daha pişmiş bir siyasetçi olarak buldum bu yıl. Biraz daha ustalığa yaklaştı.
M. sol : Başbakan siyaseten yorgun düşmüş. Sinirleri bozuldu. Bu yıl iyi bir performans sergileyemedi.
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal...
M. sağ : Klasik Deniz Baykal tablosu çizmesine rağmen, beklenenin üzerinde bir performans sergiledi. Mecliste olmasının avantajını iyi kullanıyor. Önümüzdeki Cumhurbaşkanlığı seçimin kritikliğinden iyi yararlanıyor.
M. sol : Deniz Baykal'ı bu yıl çok başarılı buldum. Bu yıl dersine iyi çalışmış gibi.
DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar...
M. sağ : Benim kanaatime göre liderler içinde Türkiye'yi en çok gezen dolaşan lider. STK'larla bir araya gelen bir lider. 2006'da basın onun yüzüne güldü.
M. sol : Yılın ikinci başarılı siyasetçisi Mehmet Ağar . Özellikle son çıkışları bir siyasetçi için çok önemli. Devamını getirirse önemli bir sıçrama sağlar.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli...
M. sağ : İstikrarlı ve ısrarlı bir çizgi sürdürüyor. 2006'da partisini sokağa dökmemek noktasında Bahçeli bana göre çok ciddi bir pozisyon aldı. Sağduyulu Türkiye'yi marjinalleştirmeden ve aşırı uçları da törpüleyerek çok ciddi bir görev yaptı.
M. sol : Bahçeli bana göre çok önemli bir göreve yaptı. Toplumun gerilim yaşamaması için sokağa 'hayır' dedi.
Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu
M. sağ : Türkiye'nin dalgalı kuru gibi dalgalı bir dönem geçirdi. İyi başladı. 2006'da bir Mesut Yılmaz kırılması yaşadı. Mumcu
sanki önünde uzun vadeli bir plan varmış gibi bir havası var. Acelesi yokmuş gibi görünüyor. Erkan Mumcu'nun takdir edilecek bir yanı var; demokrat halinden vazgeçmiyor. Her konuşmasına bir manifesto hazırlar gibi hazırlanıyor.
M. sol : Toplumun genç siyasetçi talebine Erkan Mumcu cevap veremedi. Mevcut klasik siyasetçiler gibi davrandı.
Turkuaz Hareketi Lideri: Ali Müfit Gürtuna
M. sağ : Yılın hayal kırıklığı. Siyaset bilmemenin cezasını çekiyor.
M. sol : Sınıfta kaldı.