Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

Yurtdışında kaç öğrenci var?

Uzun süredir burs kâbusu yaşayan yaklaşık 2 bin insanını ülkeye geri döndüremeyen Türkiye, aslında dışarıda ne kadar öğrencisi olduğunu da bilmiyor. Bilmiyor diyoruz çünkü birbirinden çok farklı rakamlar var.
İstanbul Milletvekili Berhan Şimşek, bu noktadan yola çıkarak Meclis'e bir araştırma önergesi verdi: "Yurtdışında ne kadar öğrencimiz var?"
Şimşek önce genel bir tespit yapıyor ve şöyle diyor:
"Türkiye'den çok sayıda öğrenci yurtdışına eğitim amaçlı çıkış yapıyor. 2004'te yurtdışına giden öğrenci sayısının 100 bine yaklaştığı belirtiliyor. Sadece Amerika'da 40 bin gencimizin lisans ve yüksek lisans eğitimi yaptığı tahmin ediliyor."
Şimdi gelelim resmi rakamlara; Milli Eğitim Bakanlığı'na (MEB) göre yurtdışında 720'si burslu, toplam 19 bin 209 öğrenci, YÖK'e göre ise 50 binin üstünde öğrenci var.
Peki hangisi doğru?
Berhan Şimşek bu karışıklığın nedenini şöyle açıklıyor:
"Dünya Bankası'nın hazırladığı bir raporda, Türkiye yurtdışında en fazla öğrencisi bulunan ülkeler arasında 11'inci sırada. Öğrencilerin çok az bir kısmı YÖK veya MEB'in bilgisi dahilinde yurtdışına çıkarken, önemli bölümü işlemlerini kendileri yaparak veya "Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı" yapan kuruluşlardan yardım alarak çıkmaktadır. Bu konuda hiçbir denetim ve standart yok."
Gerçekten de yurtdışı eğitim konusu bir standarda bağlanmadığı için hem ciddi sorunlar yaşanıyor hem de kargaşa sürüyor.
Bu sorunu en yoğun yaşayanlar ise YÖK tarafından akredite edilmeyen, yani denk kabul edilmeyen üniversitelere giden öğrenciler ve aileleri.
Şimşek işte bu sorunun önlenmesini ve yurtdışında ne kadar öğrencimiz olduğunun araştırılmasını istiyor.
Sahi ne kadar öğrencimiz var? Ve biz o öğrencilerin neler yaşadığını biliyor muyuz?
Bakalım yetkililerden nasıl bir cevap gelecek.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA