Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

Huntington Hatay'a gelecek mi?

Dünya son birkaç yıldır Samuel P. Huntington'un ' Medeniyetler Çatışması' kitabını tartışıyor. Özellikle 11 Eylül sonrası bu tartışma çok daha önem kazandı. Bir İslam ülkesi olan Türkiye de bu tartışmaların odağında yer alıyor. Önümüzdeki günlerde ise AB ile müzakere süreci başlıyor. Yani ' çatışma' fikrini yerle bir edecek yeni bir dönem.
İşte tam da bugünlerde Anadolu'da bu yeni döneme denk düşen farklı bir ses yükseliyor. Hatay'da ' Medeniyetler Buluşması' gerçekleşiyor. Dünyanın dört bir yanından, kültürler ve dinlerin temsilcisi onlarca önemli isim Hatay'a davet edildi. Bunlardan biri de ünlü yazar Samuel Huntington . Ancak, ' Medeniyetler Çatışması'nın yazarı Huntington'un ' Medeniyetler Buluşması'na gelip gelmeyeceği bilinmiyor.
Hatay Valisi Abdülkadir Sarı bu konuda şöyle diyor: "Yaklaşık bir ay önce biz davetimizi ünlü yazara ilettik. Bütün masraflarını karşılamayı da önerdik. Ancak şu ana kadar bir cevap gelmedi." Peki ünlü yazar gelseydi ne görecekti? Ya da gelmediği için neler kaçırmış oldu? Bu soruların cevabı ' Medeniyetler Beşiği' Hatay'ın 6 bin yıllık tarihinde saklı.
Hatay'ın medeniyetlere ev sahipliği yapmasının milattan önce 4 bin yıllarında başladığını belirten Vali Abdülkadir Sarı, şöyle diyor: "Hatay, 4 bin yıllarından günümüze kadar 13 medeniyete ev sahipliği yapmış. Hatay'ın miladi 50 yıllarındaki nüfusu kimi tarihçilere göre 1 milyon, kimilerine göre ise 800 bin civarındadır."
Huntington gelseydi Vali Abdülk adir Sarı neler göreceğini şöyle anlatıyor: "Bu medeniyetlerin bize bıraktığı mirasları yerinde göstermek istiyoruz. Susuz Tüneli'ni, Beşikli Mağara'yı, Sokullu Türbesi'ni, St. Pierre'i, Mozaik Müzesi'ni...
İsa'ya inananlara Hıristiyan denilmeye burada başlanmış. Antakya 1963'ten bu yana Vatikan tarafından Hac merkezi ilan edilmiş. Dünyada bilinen üçüncü Hac merkezi. Diğer ikisi de Kudüs ve Efes. İslamiyet açısından baktığımızda da Anadolu'nun ilk camisini yine burada görüyoruz. Habib Neccar Camisi. Miladi 636 yılında, yani peygamber efendimizin ölümünden 4 yıl sonra kurulmuş. Neccar, Hıristiyan ve İsa'ya inanmış iyi bir mümin. Adına cami var." Bir arada yaşama kültürünün günümüze mahsus olmadığını, 4 bin yıldır devam eden bir miras olduğunu vurgulayan Vali Abdülkadir Sarı şu satırların altını çiziyor: "Caminin ismiyle de çok geniş bir hoşgörünün söz konusu olduğu ortada. Özellikle 11 Eylül ve İngiltere olaylarına baktığımızda, İslamiyet'i terörle özdeşleşmiş gibi görenler var. Ama buradaki durum bu görüşte olanlara verilebilecek en güzel cevap. Kilise, cami ve havra bir arada... Üstelik bu sonradan oluşturulmamış. Yüzyıllardır böyle ve hâlâ da devam ediyor." Çarpıcı değil mi? Derin bir tarih, sayısız medeniyet, farklı inançlar, farklı etnik kimlikler ve ortak bir mekânda ' çatışmasız' bir yaşam. Kısaca ' Medeniyetler Buluşması' için Hatay adeta biçilmiş kaftan. Hatay'da kurulan Evrensel Değerleri Koruma Komisyonu ve Derneği
bu zeminden yola çıkarak 25-28 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek ' Medeniyetler Buluşması' ile dünyaya 'Çatışma değil birlikte yaşama' mesajı vermeyi hedefliyor.
Bu etkinliğin tek konuğu kuşkusuz Huntington değil. Şu günlerde İstanbul'a gelip gelmeyeceği tartışılan Papa da Hatay'a davet edilenler arasında.
Vali Sarı bu konudaki görüşlerini şöyle açıklıyor: " Papa'nın Avrupa Birliği'nde Türkleri görmek istemediği konuşuluyor. Eğer Papa XVI. Benedict bu kanaatte değilse ve Türklere karşı bir antipatisi yoksa, dünyanın üçüncü hac merkezinde kendisini de görmek isteriz." Hatay'da düzenlenecek 'Medeniyetler Buluşması' na bu iki konuk gelmese de Arjantin'den Polonya'ya, İran'dan İsveç'e, dünyanın dört bir yanından yüzlerce bilim, inanç ve kültür temsilcisi katılacak.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA