Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

Dünya barış kenti: Nevşehir

Nevşehir nereye düşer? Ya da 'Nevşehir'de neler oluyor haberiniz var mı' diye sorsak, sanıyorum büyük çoğunluğun yüzünde şaşkınlık ifadesi belirir. Belki de ters bir soruyla karşılaşabiliriz; ' Bu da nereden çıktı?' Nereden çıktığını anlatalım. Nevşehir'i tarihe doğaya meraklı olanlar, bir de geçen yılın Asmalı Konak hayranları biraz olsun bilir.
Ürgüp ve Göreme Nevşehir'in ilçeleri. Görüntü olarak da 'Peri Bacaları'na yabancı değiliz. Ama Nevşehir sadece bunlardan ibaret değil. Bundan sonra da hiç olmayacak.
Çünkü, Nevşehir şu günlerde dünyanın ' barış kenti' olmaya hazırlanıyor. Çok ciddi ve gerçekten büyük bir organizasyon.
Önce birkaç rakamsal bilgi verelim. 21 Eylül Birleşmiş Milletler Dünya Barış Günü vesilesiyle dünyanın 43 ülkesinden 200'ü aşkın belediye başkanı ve yerel yönetici Nevşehir'de buluşuyor. Dahası var, Birleşmiş Milletler, Habitat ve Dünya Kentler Birliği gibi dünyanın etkin birçok sivil toplum örgütünden yaklaşık 2 bin kişi Nevşehir'de olacak.
Peki neden Nevşehir? İşte işin sırrı burada. Bu sır, aynı zamanda yerel yönetici olmanın farkını da ortaya koyuyor.
Nevşehir'in AK Partili genç, dinamik bir belediye başkanı var: Hasan Ünver.
Ünver, gazeteci kökenli bir belediye başkanı. ' Neden Nevşehir' sorusuna bakın nasıl cevap veriyor: "Dünyanın ilk barış antlaşması Hitit ve Mısır kralları arasında yapılan ' Kadeş Antlaşması' bu topraklarda imzalandı. Bu Birleşmiş Milletler'in binasının kapısında asılı. Bir ayağı İstanbul Arkeoloji Müzesi'nde, bir ayağı Mısır'da. Ben buradan yola çıkarak Türkiye'nin bunu hiç değerlendirmediğini düşündüm. Bu anlaşmanın altında da çok ilginçtir, hem Mısır, hem de Hitit kral eşlerinin de imzaları var. Tam 3 bin 200 yıl önce Anadolu böyle bir medeniyete ev sahipliği yapmıştır." Nevşehir'in genç belediye başkanı, ' uygarlıklar beşiği' Anadolu'nun derin tarihinden günümüz dünyasına anlamlı bir ' barış mesajı' vermek için yola çıkıyor ve Hiroşima'dan New York'a, Nairobi'den Berlin'e üç ayda 150 bin kilometre yol kat ederek dünyanın yerel yöneticilerini Nevşehir'e davet ediyor.
Bir soru daha, bunu ne zaman yapıyor? Dünyanın ' Medeniyetler Çatışması' ile tehdit edildiği bir dönemde.
Türkiye'nin iç ve dış bazı odaklarca 'Türk-Kürt çatışması'na sürüklendiği bir dönemde.
Yani hem içeride, hem de dışarıda ' barışa' en çok ihtiyacımız olduğu bir dönemde, Nevşehir Belediyesi 25 Eylül günü ' Uluslararası Yerel Yönetimler Barış Konferansı' düzenliyor. Bundan daha anlamlı ne olabilir? Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver bu anlamı bir başka açıdan da şöyle değerlendiriyor: "Pek çok savaşın mağduru hep yerel yöneticiler olmuştur. Çünkü, onların yaptırdığı yaşam mekânları, yollar ve altyapı savaşlarda tahrip olur. Oysa ' ne savaşta ne de barışta' bu insanların görüşleri alınmaz. Artık bunun değişmesi gerekiyor. Biz artık dünya barışına yerel yöneticilerin ağırlığını koymasını istiyoruz." Şimdi gelelim, asıl soruya. Anadolu'dan yükselen bu ' barış' çağrısına başta Birleşmiş Milletler olmak üzere, dünya büyük ilgi gösterirken Türkiye nasıl cevap verdi? Sanıyorum, Başkan Ünver'in cevabı sizi şaşırtmayacak: " Müthiş bir organizasyon ama maalesef ben bunu Türkiye'de anlatamadım ." Bu işte bir terslik yok mu? Sokak çatışmalarını dakikalarca veren TV ekranları, gazete sütunları acaba ' barışı' sevmiyorlar mı? Bu konuyu işlemeyi sürdüreceğiz...70

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA