İstanbul, G-Mall yangın felaketini ucuz atlattı. Bu yangın önemli bir gerçeğimizi bir kez daha gözler önüne serdi: İnsan malzemesi . Bu konuda çok şey var söylenecek. İstanbul'un içinden çıkılmaz sorunlarla boğuşmasında 'insan malzememiz'in çok önemli katkısı var.
Arsamıza bina yaparken, bir işyeri açarken kurallara uymaktan çok, uymamanın yollarını arıyoruz. Bugün bir semtte yasa üç kata izin veriyorsa, vatandaşın dört kat yapmak için araya koymadığı adam, başvurmadığı yol kalmıyor. Bu konuda gecekonduda yaşayanla en varlıklı işadamı arasında çok fark yok.
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Can Dündar ve Nebil Özgentürk'e verdiği söyleşide çok çarpıcı bir sözü var: 'Maalesef o hassasiyet yok.' Kimden söz ediyor Başbakan? Beyoğlu'nda bulunan binasını kural dışı değiştiren, 'moda devi' bir iş adamından. Bu konuda İstanbul'da sayısız örnek var. Dahası bu tür yasadışı çabalar hâlâ devam ediyor. Ama sadece onlar değil, hepimiz kuralsızlığı seviyoruz. Yangın çıkışlarının kapalı olmasının nedeni de aynı anlayış. Şehrin göbeğindeki adliye binalarına bir bakın. Yaşadığınız apartmanlara, işyerlerine dikkat edin, ya kapılar değiştirilmiş ya da kilitlenmiş.
Yangın tüpleri de öyle, kaçımız bu tüpleri kullanabiliyoruz?
Bir itfaiye aracı, ya da ambulansa yol açarken, peşine takılanların yarışını görüyorsunuz . Bunun nasıl bir tehlikeye yol açabileceğini kimse düşünmüyor.
Geçen dönem İstanbul İtfaiye Daire Başkanlığı da yapan Tüm İtfaiyeciler Birliği Onursal Başkan Sabri Yalın bu konunun önemini bakın nasıl anlatıyor: " Yangın çıkış kapılarının kapalı olması binanın içindeki insanların bilinçli olmamalarından kaynaklanıyor. Yangın merdivenleri yapılıyor, ondan sonra da hırsızlar giriyormuş diye kilitleniyor. Yangın merdivenleri içeriden aktif, dışarıdan pasiftir. Dışarıdan asla açılamaz."
Felaketler, yangınlar can almadan herkes üzerine düşeni yapmalı.
Artık yeter! Bunun için birilerinin bize 'kriter' koymasına gerek yok..