Bugün Büyükşehir Belediyesi AK Parti Meclis Grubu'nda seçim var.
Konuyla ilgili daha önce yazdığımız yazıda aynen şöyle demiştik: "Bu günlerde AK Parti İstanbul İl Merkezi çok hareketli. Her gün bir ilçe konuk ediliyor, Büyükşehir Belediye Meclis üyelerine, İl Merkezi'nin hazırladığı bir form veriliyor. Formda, 'Kimi belediye başkanvekili, kimi grup başkan vekili, kimi meclis komisyonlarında görmek istiyorsunuz?' deniliyor. Ayrıca formu dolduran üye de ihmal edilmiyor 'Siz kendinizi nerede görmek istiyorsunuz?' diye soru soruluyor."
Ve sözlerimizi şöyle sürdürmüştük: "İlk bakışta demokratik gibi görünen bu teşkilat içi yoklama, geçmişte uygulanmadığı için bir çok partili tarafından tepkiyle karşılanıyor."
Şimdi seçim günü gelip çattı. Teşkilat içi yoklamalarda ciddi bir eğilim ortaya çıktı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi başkan vekilliği konusunda teşkilatın ağırlıklı tercihi İdris Güllüce.
Teşkilat yoklamalarında grup başkan vekilliği için farklı tercihler var. Kulislerde, önceki yazımızda adını verdiğimiz İsmail Erdem'in bu yoklamada yüksek oranda destek aldığı konuşuluyor. Aynı yazıda sözünü ettiğimiz Zeki Yeşildağ da teşkilatın tercih ettiği ikinci isim. Zeki Yeşildağ'a aday olup olmadığını sorduk.
Yeşildağ'ın cevabı kısa oldu: "Bu konuda birşey söylemiyorum. Gruptaki arkadaşlarımızın teveccühü."
Son 10 yıldır bu görevi yürüten AK Parti Grup Başkanvekili Hüseyin Evliyaoğlu'na gelince...
Teşkilat yoklamasından çıkan sonuç pek parlak değil. Adeta istenmeyen adam. Ancak, Evliyaoğlu'nun geçmişi ve parti yönetimiyle ilişkisi hala güçlü. Bu nedenle, bugün İstanbul Büyükşehir Belediye kulisleri, bir hayli hareketli geçecek.
Bugün ayrıca meclis komisyonları seçimi de yapılacak. Gözler özellikle İmar Komisyonu seçiminde olacak. Çünkü, bu komisyon güç dengeleri açısından önemli. Ayrıca mecliste çok sayıda komisyon olmasına rağmen herkes İmar Komisyonu'na seçilmek için yarışacak.
Komisyonun dikkat çeken bir başka yanı da Hamza Cebeci gibi adı basına yansıyan tartışmalı üyeleri bulunması. Her iki seçim açısından da gelişmelerin neler olacağını bugün öğreneceğiz.
Bakalım yerel demokrasi mi kazanacak, yoksa parti içi hiyerarşi mi?