Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Mersin 'Toscana' oluyor

Küresel yarışın özünde ne yatıyor? Teknolojik rekabet. Teknolojik rekabette artık ülkeler yarışmıyor. Yarışanlar, bölgeler, şehirler...
AB, on yıldır teknolojik rekabeti kamçılayan "Regional İnnovation Srategies(RIS) veya türkçesiyle "Bölgesel İnovasyon Stratejileri" projeleri uyguluyor. Bu amaçla 1994 yılından 2005 yılına kadar 120 Bölgesel İnovasyon projesini uygulamaya koydu. Ve 20052008 döneminde de 6. çerçeve programı kapsamında 33 projeyi desteklemeye karar verdi. Mersin, bu 33 proje içine Türkiye'nin ilk ve tek bölgesel inovasyon projesi olarak girdi. Mersin, bu projeyle kalite belgesini çıkarmaya çalışacak. En önemlisi AB'nin 20072013 döneminde kullandıracağı 4.2 milyar Euro'luk pastadan da payını almada öncelik kazanacak.

Nedir bu inovasyon?
Şimdi diyeceksiniz ki; " İnovasyon çok süslü bir kelime ama biz, türkçe sözlük karşılığını bilmek istiyoruz, Haklısınız. Başta Türk Dil Kurumu olmak üzere DPT, TÜBİTAK, TOBB, TÜSİAD ve üniversitelerden oluşacak bir kurul, bir an önce bu işi halletmeli . İnovasyon'un Türkçe sözlük karşılığı, "yenilik" demek. Yeni bir fikri, ticari olarak uygulamaya sokmak, rekabet gücünü ve verimliliği artırmak anlamına geliyor . Ancak "Yahu durup dururken bu inovasyonun sebebi hikmeti ne" derseniz, herşey çok basit. Dünya hızla tek pazara, tek bir üretim platformuna dönüşüyor. Tehlike bu.
İşte AB; ABD ve Japonya'ya karşı rekabette, verimlilikte gücünü korumak için 1994 yılından bu yana bölgesel inovasyon projeleriyle yoluna devam ediyor.
İşin özü, küresel blokların birbirleriyle güç savaşı.

Ortak kültürü
AB, inovasyon yolculuğunda bölge ve şehirlere destek verirken karşısında kurum olarak "Kalkınma Ajansı'nı'' görmek istiyor. Hoş,Türkiye 3 yıldır Bölgesel Kalkınma Ajansı Tasarısı'nı Meclis'ten çıkaramadı. Ama şükürler olsun ev ödevini iyi yapan odalar var. Aynen Mersin Ticaret ve Sanayi Odası gibi. 1999 yılında kendi Kalkınma Ajansı'nı kuran oda, "2015 yılında Mersin Bölgesi, nasıl bir katma değer yaratır, iş va aş sorunu nasıl çözülür" bakış açısıyla 6. çerçeve programı didik didik ederek çözümünü buldu.
Ve bölgesel yenilikçilik adına programını hazırlayıp 2004 yılı ekim ayında AB Komisyonu'na başvurdu.
AB Komisyonu, sıkı bir incelemeden sonra Mersin'e "Tamam''dedi. 2005 yılı Haziran ayında da RISMersin, "Mersin için Bölgesel İnovasyon Stratejisi" projesi başladı.
Tam 5 kurum, ODTÜ Teknokent, Mersin Üniversitesi, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası, Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi ve projenin Yunan ortağı BİC Of EPİRUS birlikte 32 ay çalışacaklar. Mersin'in geleceğini şekillendirecekler.
AB Komisyonu'ndan onay alan tek bir oda ile birlikte 5 kurum ortak kültürünü yaratacaklar . Ve inovasyon Mersin'in kalkınmasında itici güç olacak. Tarım ve tarım teknolojileri, gıda ve gıda sanayi projenin özünü oluşturuyor.
Tıpkı Toscana gibi. Görünen o ki; Mersin, Toscana'ya rakip olacak.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA