Avrupa Merkez Bankası'nın bugünkü toplantısı, AB'nin yakın gelecekteki ekonomi rotasını belirleyecek kararlara gebe olabilir. Faiz indiriminden parasal genişlemeye dek pek çok ihtimal masada…
Amerikan Merkez Bankası FED'in 3 yıl içinde 3 trilyon $'lık parasal genişlemesi, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde yeni dalga doğurmuştu. Her ay 85 milyar $ doları karşılıksız basıp dağıtan ABD'den payımıza düşen ile yapabildiklerimiz ortada…
Para bolluğunda AVM diktik, cep telefonu aldık, tekstil ülkesiyken dahi pantolon ceket ithal ettik. Balo havasında geçen 3 yılın ardından FED'in daralma dalgasında, biz dâhil bizim gibi davranan her ülke zora girdi. Tüketerek büyürken tasarruf oranı yerlerde süründü.
Oysa cari açığı yönetmek, mümkünse ortadan kaldırmak için ihtiyaç duyduğumuz yatırımlar AVM, cep telefonu değil, ara mallar idi. Teşvikleri buna göre tasarladık fakat "sıcak para" afyonuyla şişirilmiş yüksek kâr hırsı, bankacılarımız dâhil çoğumuzu iğdiş etti.
Şimdi Avrupa Merkez Bankası'nın parasal genişleme dalgası gündemde. 1 trilyon eurodan söz ediyoruz. 1.4 trilyon $ eder ki FED'in yaptığının yaklaşık yarısı kadar. Türkiye'ye etkisinin pozitif olacağını söylemek için ekonomist olmaya gerek yok.
Fakat bu pozitif etkinin 2023 hedeflerine varma yönünde gelişmesi için yeni dalgaya hazır olmak gerekiyor. Kısa vadeli yalancı sermaye ile cari açığa kalıcı katkı veren gerçek yabancı sermayeyi ayırıyor olmamız gerekiyor.
İhracatın yeniden AB'ye yönelmesi sürecinde katma değeri yüksek ürüne göre sanayimizin dönüşmesi gerekiyor. Kolay paradan vasat üretimden aşırı kâr hırsından kaçınmak gerekiyor. Aksi halde FED'in haydan gelenini, bu defa AB'nin huydan gidenine dönüştüreceğiz.