Ortalama bir şey olmak... Vasat ülke... Sıradan kabiliyet... Orta gelir tuzağı... Taklit başarı... Sıra dışı olmak için sıradan işler yapmak...
Her biri ölümcül ortalamaya işaret eder..
Ölümcül ortalama ne demek? Şu demek; insan başını eksi 25 derecede soğut, ayağını artı 100 derecede kaynat, göbeği ORTALAMA 37,5'tir ama ölüdür.
Türkiye, orta gelir tuzağından kurtulup 2023'te ilk 10'a girme iddiasındadır. Hal böyle olunca ortalama başarı bunu sağlayamaz. Üretimden yönetime, katma değerden zekâya dek her alanda vasatlıkla yüzleşmemiz şart.
İstanbul Sanayi Odası tam da bu noktada, 12'nci Sanayi Kongresi'nin ana temasını; "21'nci Yüzyılla Büyük Yüzleşme" olarak belirlemiş.
Binlerce sanayici, kamu yöneticisi, iş dünyası, akademi ve sivil toplum temsilcileri, bu yüzleşmenin tarafı ve tanığı olacak.
Kem alât ile kemalât (sıradanlıkla mükemmellik) olmayacağına göre ortalamanın üzerine çıkmak için her alandaki vasatlıklarımızla yüzleşmemiz gerekecek. Kongrede benim yöneteceğim panelin başlığı da bu zaten.
Nazım Ekren, Adnan Dalgakıran, İshak Alaton, İbrahim Betil ve Bekir Ağırdır ile aynayı yüzümüze tutacak, bizi orta gelir tuzağında tutan vasatlıklarımızı konuşacağız.
Cari açığı "akıl açığı" diye okuyanlardanım. Orta gelir tuzağını vasat zekâ tuzağı olarak görürüm. Eğer fert başına milli geliriniz ABD'nin %20'sini bulamıyorsa, orta gelir tuzağına düşmüş durumdasınız. 2023'te Türkiye, fert başına gelirde ABD'nin yarısını aşacak ise bir yönteme ihtiyacı var.
Tartışma bizde "böyle miyiz, değil miyiz?" noktasına düğümlense de asıl bakılması gereken, neden vasat gelir tuzağına düştüğümüzdür.
15 Mayıs'ta İstanbul Lütfi Kırdar'daki Kongre'ye gelin, hep birlikte vasatlıklarımızla cesurca yüzleşelim.