Dün sabah buluştuğumuzda, Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil'in ilk sözü "İçimizdeki genç fikirleri yakalamaya çalışıyoruz" oldu.
Bu kez bankanın büyüklüğünü, rasyolarını, yeni ürünlerini ya da Türkiye ekonomisi hakkındaki görüşlerini dinlemek için bir araya gelmedik Binbaşgil ve ekibiyle. Aramızda hepsi de birbirinden başarılı üniversite öğrencileri ve Sabancı Üniversitesi'nden de Prof. Oğuz Babüroğlu vardı.
Akbank, bu yıl 6'ncı yılına giren Düşünce Kulübü'nü ilk kez anlatmaya karar vermiş ve bu yıl yarışmada başarılı olarak Harvard Yaz Okulu'na gitmeye hak kazan 4 öğrenciyi tanıtmak ve projelerini paylaşmak istemişti. Bilkent Üniversitesi'nden Alper Cem Polat ve Yağmur Meray Algül, İTÜ'den Elif Candan ve Yeditepe Üniversitesi'nden Tuğçe Akkoç, 'Türkiye'de Finansal Ürün ve Hizmetelere Erişimin Artırılması' konusundaki projede diğer ekipleri geride bırakmayı başarmış, hem kulübün üyesi hem de Harvard yolcusu olmuştu.
Düşünce Kulübü'nün 130'un üzerinde üyesi varmış bugün. Koordinatörü de 2'nci yılın kazanan ekibinden olan İTÜ mezunu bugün Ünilever'de çalışan Olcay Silahlı. Bugüne kadar Akbank, 26 öğrenciyi Harvard'a göndermiş.
Genç Türkiye nüfusunu göz önüne alan Akbank, kendisinin de genç bir banka olduğundan yola çıkıyor ve bu kulübü her geçen yıl ve gün daha da büyütmeye karar veriyor. Farklı üniversitelerin, farklı bölümlerinden gelen pırıl pırıl gençler, kılı kırk yaran 'seçilme' aşamalarını geçerek kendilerini bir anda müthiş bir 'think-tank'in içinde buluyor ve 'beyin fırtınası' toplantıları yapmaya başlıyor. Bu noktada devreye Prof. Oğuz Babüroğlu giriyor. Öğreniyoruz ki en son 2 bin öğrenci başvurmuş ve kriterlere yakınlaşan 500 öğrenci mülakatlara çağrılmış ve sonunda bu öğrenciler arasında en iyi 20 proje üretmeye başlamış. Onların arasından da 4 kişilik yukarıda sözünü ettiğim ekip bu yılın birincisi olmuş.
Tersine mentorluk!
Gençliğe, genç fikirlere değer veren Akbank'ta 'tersine mentorluk' yapıldığını da bu vesileyle Hakan Binbaşgil'den öğrendim. 'Bize renk katıyorlar, trendleri öğreniyoruz' diyen Binbaşgil, bankadaki genel müdür yardımcılarının bankada çalışan gençlerle eşleştiğini ama bu kez metorun gençler olduğunu söylüyor.
Doğrusu bu gençlerin sayısı arttıkça ve çeşitli kurum ve kuruluşlara yayıldıkça iş yapma şeklinin de olumlu yönde değişeceğine inanıyorum.
Yenilikçi düşünce liderleri, sürekli değer yaratmaktan söz ediyor. 'Hadi buluşalım, konsere gidelim'in yanına 'Hadi oturalım fikir tartışalım'ı mutlaka ekliyor.
Bankada hiç hesabı olmayanların sayısı ülkemizde de dünyada da oldukça yüksek. Sırf bu nedenle bir çok bölgede devlet yardımlarının kadınlara yapıldığı ve onların bankada hesap açmalarının önü açıldığını biliyoruz. Ama yeterli değil. Akbank Düşünce Kulübü'nün gençleri, bu yıl, dünyada 3 milyara yakın kişinin banka hesabı dahi olmadığından yola çıkarak, dezavantajlı kesimlere bu tarz hizmetlerden faydalandırmak için projeler üretmiş. Yolları açık olsun.