Önceki akşam Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği Başkanı Mustafa Güçlü, CEO Oğuz Tezmen ve Başkan Yardımcısı Celal Çağlar ile buluşup, çimento sektörünün 2013'ü nasıl kapattığını ve bu yıla ilişkin sektörün beklentilerini konuştuk.
Toplantının bir özelliği daha vardı. 1.5 dönemdir birliğe başkanlık yapan Mustafa Güçlü, kendi döneminde getirdiği başkanlık döneminin iki yılla sınırlandırılması kuralını önce kendine uygulayarak yaklaşan genel kurulda başkanlığı bırakacağını açıkladı.
Güçlü bununla da kalmıyor, Çimentaş'ta da aktif görevlerinden de ayrılarak yönetim kurulu üyeliğine gidiyordu. Kuşkusuz vaktiyle 'Değişim İsteyip Değişmeyen Başkanlar' yazı dizisiyle Gazeteciler Cemiyeti'nin 'Yılın Gazetecisi' ödülünü almış biri olarak bu karara en çok sevinenlerden olduğumu söylemeliyim.
Bayrağı devretmeyi başaranları kutluyorum.
Peki toplantıda neler konuşuldu? Öğrendik ki çimento sektörü 2013'ü gayet güzel geçirmiş ve yüzde 12 oranında büyümüş.
2014'te ise Türkiye'nin yaklaşık yüzde 4'lerde büyüyeceği düşünülürse sektör yüzde 6'lık bir büyüme hedefliyor. Mustafa Güçlü, 'Bizim tür ekonomilerde inşaat sektörünün öncü işlevi çok net. Büyüme bakımından en kritik sektörlerin başında geliyor.
Ülke daralınca biz daha çok daralıyor, ülke büyüyünce biz daha çok büyüyoruz' diyor.
Sektör, 70 milyon ton klinker, 100 milyon tonu aşkın çimento öğütme kapasitesine ve 80 milyon ton da satış hacmine sahip.
Bu büyüklükler Türkiye'yi Avrupa'da birinciliğe, dünya ölçeğinde ise 5'inciliğe getiriyor. Düşünün ki 27 Avrupa Birliği üyesi ülkenin 2012 yılı toplam tüketimi 157 milyon ton iken Türkiye'nin aynı dönemdeki tüketim hacmi 57 milyon ton yani AB'nin yüzde 35'ini tek başına tüketiyor ülke.
Hal böyle olunca ülkemizde kişi başına düşen çimento tüketimi 2013 yılında 800 kilonun üzerine çıkıyor, Oysa dünya ortalaması 550 kilolarda ve mesela AB ortalaması da 350 kilolar seviyesinde.
Mustafa Güçlü 2013 yılında inşaat sektörünün yüzde 8 düzeyinde büyüdüğünü söylüyor.
İç piyasada geçen yıl 63.5 milyon ton satış olmuş, 12.5 milyon ton da ihracat gerçekleşmiş. Geçen yıl 2.1 milyon tonla en büyük ihracat Libya'ya, sonra 1.6 milyon ton ile Irak'a ardından da 1.1 milyon ton ile Rusya'ya yapılmış.
Niye iyimserler? Mustafa Güçlü, Türkiye'de mega projelerin devam etmesi nedeniyle çimento sektörü olarak iyimser olduklarını ve altyapı projeleri ve kentsel dönüşüm projeleri nedeniyle sektörün büyüyeceğinin altını çiziyor. Türkiye'deki 20 milyon konutun yaklaşık 7 milyonunun kentsel dönüşüm nedeniyle değişeceği konuşuluyor. Güçlü de ortalama bir dairenin 150 metrekare olmasından yola çıkarak toplamda 7 milyon konut için 10 yıl içinde 140 milyon ton çimentonun kullanılacağının sektörünün gelecek umudunu arttırdığına vurgu yapıyor.
Bu arada öğreniyoruz ki 3'üncü Köprü ve bağlantı yolları için dökülecek beton miktarı 1.5 milyon metrekare ki bu 25 bin adet konuta tekabül ediyor.