Yeme-içme sektöründe büyük hareketliliğin farkında mısınız?
Turizm, Restoran Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği'nin (TURYİD) yaptığı bir araştırmanın sonuçlarına göre, sadece İstanbul'da bir gecelik (günlük) yeme-içme sektörünün cirosu yaklaşık 12 milyon lira.
Derneğe üye olan işletmelerin bu rakam içindeki payı 2.5 milyon lira. İstanbul'da fast-food tarzı hızlı yemek yerleri dışında yani adisyonlu restoranlara, günde yaklaşık 350 bin kişi giriyormuş.
TURYİD verilerine göre, Türkiye'de yeme içme sektöründe yaklaşık 30 bin işletme var ve bu sektörden 400 bin kişi ekmek yiyor. Toplam yeme-içme sektörünün cirosu da 6 milyar doları buluyor. Sadece İstanbul'da 15 bin işletme, 225 bin çalışan ve 3.5 milyar dolarlık da bir cirodan söz ediliyor.
ABD'ye bakınca ise gördüğüm tablo şöyle: Yılda 550 milyar doların döndüğü yeme içme sektöründe 12 miyon 500 bin kişi, 925 bin adet işletmede çalışıyor. Kuşkusuz pastadan en büyük payı New York alıyor ve 35 bin işletmede 400 bin kişi istihdam ediliyor ve yıllık ciro da 21 milyar doları buluyor.
Diyeceğim o ki bu sektörün Türkiye'de gidecek çok yolu var ve potansiyeli yüksek. Yani Doğuş Grubu'nun patronu Ferit Şahenk'in birden bire projektörüne neden yeme-içme sektörünün takıldığını da sanırım en iyi bu rakamlar anlatıyor.