Son zamanlarda bazı işadamlarının elinde gördüğüm kitabın ismi Sanat Mezat- 12 Milyon Dolarlık Köpekbalığı-Çağdaş Sanatın ve Müzayede Evlerinin Tuhaf Ekonomisi. Yazarı Don Thompson. İletişim Yayınları'ndan çıkmış.
Çağdaş sanatın serüveni Türkiye'de birden hızlandı. Yabancı önemli galeriler ülkede boy göstermeye, tanınmış küratörler sergi dolaşmaya, özel davetlerde koleksiyonerlerin karşısına çıkmaya başladı ve Contemporary İstanbul'un bile hemen bir rakibi 'Artbeat İstanbul' hızlı bir operasyonla 2011'de ilk fuarını yapmayı başardı.
Artık genç sanatçılar eserlerini sergileyebilecekleri mekanlara kavuşmaya, yılların sanatçıları da ilk kez para kazanmaya başladı. Yani nereden bakarsanız bakın olumlu bir gelişme var. Ama bunun yanında çağdaş sanat dünyasında şişen, değerinden fazla olduğu belirtilen fiyatlar da bu alana yatırım yapanları rahatsız etmeye başladı. İşte sanıyorum bu nedenle bu dünyayı anlamaya çalışan insanlar bu tarz kitaplardan medet umuyor. Kitabın arka kapağında yazılanlar ilginç:
'Küreselleşmeyle birlikte, kültürün özelleştirilmesi ve finansın ekonomide egemen olması sonucu, sanat da önemli bir finans aracına dönüştü. Finans dünyasını yöneten spekülasyon giderek sanatı da teslim aldı. Bu süreçte müzayede, sanatın değerlendirildiği bütün diğer ortamların önüne geçti. Müze, fuar, bienal ve galerilerin işleyişi üzerinde, hatta sanat tarihi ve eleştiri yazınında bir hegemonya oluşturdu. 1990'larda tırmanan bu gelişmeyi çağdaş sanatın yoğun olarak piyasalaştırılması izledi. Sanat bir lüks, sanatçı da bir girişimci olmaya yönlendirildi. Aralarında işini bilen bir azınlık, tarihte hiçbir sanatçının hayal edemeyeceği servetler kazanırken, çoğunluk kaybetti...'
İlginç ve bir o kadar da doğru tespitleri Türkiye'de yaşamaya başladık. Farkında mısınız? Belki de bu sebeple sanata yatırım yapanların son zamanlardaki başucu kitabı işte bu sözünü ettiğim kitap.