Mısır hemen yanı başımızda. Dünya devlerine üretim yapan Türkiye'deki şirketler Mısır'daki ucuz işgücü ve yatırım kolaylıkları nedeniyle pazarlarını birer birer kaybetmişlerdi ve de aklın yolu bir olduğundan kendileri de bir bir bu ülkede üretime gitmişlerdi.
Ta ki Ortadoğu'yu etkisi altına alan ve Mısır'da Mübarek'i koltuğundan edecek kadar şiddetlenen halk hareketine kadar. Öyle görünüyor ki bu ülke tekstil ve konfeksiyon cazibesini korusa da bazı sektörler açısından çekiciliğini kaybediyor.
Bunun en somut örneğini perakende sektöründe dünya devi olarak kabul edilen
İkea'nın satın almalarını şu günlerde Türkiye'ye kaydırmasıyla görüyorum. İkea 6 yıl kadar önce ilk mağazasını Türkiye'de açtığında, birçok mal grubunda alımlarını Türkiye'den yapıyordu ama topu topu 130 milyon dolardı bu alımlar. Maya Grubu'nun yatırımının ardından bu satın almalar 500 milyon dolara ulaştı. Ama ne yazık ki özellikle son birkaç yıldır Türkiye'den yapılan alımlar Mısır'a kaydırılmıştı.
Şimdi İkea satın almalarını tümden Türkiye'ye kaydırmaya başlamış. Maya Holding Yürütme Kurulu Başkanı Nuri Özsüer ve Yönetim Kurulu Üyesi Fuat Atalay ile sohbet için buluştuğum gün, İkea'nın Türkiye'den 50 ayrı markadan yaptığı satın almaları 5 yıl içinde 850 milyon dolara çıkartacağını öğrendim. Özsüer, hem Mısır'da çıkan olayların hem de Türkiye'deki üretim kalitesinin İkea'nın bu kararında etkili olduğu görüşünde. Diyeceğim o ki, sadece İkea'da böylesine somut bir Türkiye'ye kayış var ise bu diğer sektörlerde de başlamış demektir.
Peki İkea'nın Türkiye performansı nasıl? Sanıyorum, İkea'yı Türkiye'ye getiren ve tüm yatırımını yapan Maya Grubu'nun elde ettiği sonuçlar, şirketin Türkiye'ye bakışını fazlasıyla değiştiriyor. Ne de olsa, 6 yılda tüm dünyaki İkea mağazaları arasında Türkiye büyümede geçen yıl Avrupa birincisi olmuş, dünyada ise Çin ve Arabistan'dan sonra üçüncü sırada. Krizden tek etkilenmeyen ülkenin Arabistan olduğunu düşünecek olursak, Türkiye'nin geldiği konum çok daha yukarıda diyebiliriz. Bu yıl büyümede ilk üç ülke Türkiye ile birlikte Rusya ve Arabistan olarak bekleniyormuş. Düşünün İkea, dünyada ismini taşıyan mağazaların yüzde 88'ini kendisi yönetiyor. Türkiye İkea'nın bizzat girip yönetmediği yüzde 12'lik kısımda yer alıyor.