Beşiktaş'ın projesini apar topar Anıtlar Kurulu'ndan geçirenlerin içi rahat mı bilmiyorum ama Dolmabahçe'yi tehdit ettiği gün gibi ortada olan stat ve alışveriş merkezi projesi yeniden değerlendirilecek.Yani Anıtlar Kurulu'nun projeye geçit veren kararını Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay durdurduğunu açıkladı bize. Açıkçası Anıtlar Kurulu'ndan bir projenin geçmesi deveye hendek atlatmak kadar zor diye biliyorum. Peki nasıl olmuş da bu proje geçmiş, ben anlayamadım.
Berlin Turizm Fuarı esnasında karşılaştığımız Bakan Günay'ın Beşiktaş'ın projesi konusunda ne kadar net bir görüşe sahip olduğunu şu sözlerinden anlıyorum: 'Dolmabahçe her yıl biraz daha aşağı gidiyor. Sen bina yaptıkça öndeki yapıya ağırlık veriyorsun. Toprağın hafızasını bozuyorsun! Ben nasıl 70 yıl önce Lütfü Kırdar'ın yaptığını eleştiriyorsam, şimdi karşı çıkmazsam beni de yıllar sonra böyle eleştirecekler.'
Konuya en sondan başladım ama bilmeyenler için kısa bir özet yapmak istiyorum. Beşiktaş Spor Kulübü, 120 milyon euro maliyeti olan yeni bir stad projesi yaptı.
Projenin önündeki en büyük engel Anıtlar Kurulu idi. Çünkü aslında Dolmabahçe'nin zarar gördüğüne ilişkin üniversitelerin raporları vardı. Günay projenin kendisine geldiğini, altına 2 bin 500 kişilik otopark yapılacağını görünce zaten tepki gösterdiğini, tarihi yapıya böylesine zarar verecek bir projeyi asla onaylamadığını üstüne basa basa anlatıyor.
Bu işler oldu bittiye mi getiriliyor anlamıyorum. Düşünün Bakan Günay'a gidip demişler ki 'Herkes evet dedi bir siz hayır dediniz!' Oysa durum tam öyle de değil. Günay, 'Büyükşehir'den iyi bir imar çıktı. Ama nasıl olmuşsa olmuş bu proje de içine sokulmuş. Anıtlar'dan dahi geçmiş. Hemen durdurdum ve yeniden değerlendirme istedim' diyor. Aynı zamanda mimar olan Büyük Şehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'a bu projenin detayları gerçekten anlatıldı mı yoksa yıkıp aynısını mı yapacağız dendi, hakikaten çok merak ediyorum.
Üniversiteden yeni rapor!
Hali hazırdaki stadyum alanında, sembolik bir kültür merkezi yapılması, stadyumun da küçük bir stadyum olarak kalması Bakan Günay'a çok daha makul gelmiş. Onun amacı orayı eski dokusuna kavuşturmak. 2 bin 500 kişilik otopark ile trafiğin keşmekeş haline geleceği dev bir projeden söz edilince sert bir tavır almış.
Dolmabahçe talihsiz. 1980'lerde Swissotel'i oraya kondurdular, arkasından 1990'larda Ritz Oteli'nin de yer aldığı Süzer Plaza nam-ı diğer Gökkafes her türlü itiraza rağmen Dolmabahçe'nin arkasından yükseldi.
Ertuğrul Günay, üniversitelerle işbirliği yapıp yeni bir rapor hazırlanması için girişimde bulunduğunu, Dolmabahçe'nin ne kadar zarar gördüğünün yeniden tespit edilmesini istediğini söyledi bize.
Milan ve Inter niye örnek olmuyor!
Umuyorum Bakan Günay'ın girişimleri işe yarar. Şahsen Beşiktaş gibi bir spor kulübünün, yeni kuşaklara böylesine kötü örnek olmasına üzülürüm. Bakan Günay'ın deyimiyle tarih umursamazlığı ve duyarsızlığı söz konusu.
Ne olur yani Galatasaray'ın maçlarını yapmaya başladığı yeni stadyumu Beşiktaş'ta kullansa olmaz mı? Yurtdışında bunun çok örnekleri var.
Bir sohbetimizde Serdar Bilgili de anlatmıştı. Milan ve Inter aynı stadyumu kullanıyor, bir şey olmuyor. Roma Olimpiyat Stadı'nı Roma ve Lazio kullanıyor, olmuyor. Ama bizim takımlarımız stad bile paylaşamıyor!
Açıkçası, 42 bin kişilik yeni stad istemek, bir güç gösterisinden başka bir şey değil.