Temiz deniz için Rahmi Koç'la birlikte yıllardır mücadele veren Eşref Cerrahoğlu, mini sohbetimiz esnasında anlattı. Bazı güzel gelişmeler de var tabii. Örneğin kurumsal destekler gibi. Geçen yıl, 130 bin Euro'luk sıvı atık teknesine sponsor olan Arkas Holding'i bu yıl Ali Ağaoğlu' nun şirketi izlemiş. Onlar da böyle bir tekneyi TURMEPA'nın hizmetine vermişler ki ufak tonajlı teknelerden sıvı atıklar denize boşaltılmadan toplansın ve belediyelerin arıtma tesislerine gönderilsin.
Eşref Cerrahoğlu'na önceki masa satışından ve mücevherlerden elde edilen 1 milyon 200 bin YTL'nin nerede kullanılacağını sordum. 'Çoğunu eğitime harcayacağız' dedi. Zaten TURMEPA, Yapı Kredi'nin desteğiyle bir yılda 1 milyon çocuk ve genci temiz deniz konusunda eğitimden geçirdi. Beş yıl içinde 300 bin öğretmen ve 6.5 milyon gence ulaşmayı hedefliyorlarmış.
Cerrahoğlu, son gelen yardım paralarıyla da miço ve kaptanları eğitimden geçireceklerini söyledi. Ayrıca TURMEPA, Antalya ve Zonguldak'ta da daha önce Fethiye'de açılan gözlem istasyonundan açıp ve denizi kirleten herhangi bir sıvı ya da katı atığın nereden geldiğini ortaya çıkaracakmış.
Cerrahoğlu, her buluşmamızda vurguluyor. Karadeniz'de oksijen kalmamış gibi bir şey. Yani aslında deniz, yapılan yardım geceleriyle de kurtarılacak gibi değil. Topyekün bir mücadele şart. Üstelik bu mücadeleye komşu ülkelerin de katılması gerekiyor ki işe yarasın. Sanırım TURMEPA'ya bu konuda da öncü olmak düşüyor.