Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Zeytinburnu'ndan notlar

Geçtiğimiz hafta Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi'nde bir konferans verdim. Bu vesileyle 1999'dan beri Belediye Başkanı olan Murat Aydın'ı da yakından tanımak fırsatını buldum. Pek çoğumuz Zeytinburnu'ndaki yerleşimin gecekondulaşma süreciyle başladığını sanırız. Oysa, bu ilçedeki yerleşim, çok eskiye giden bir geçmişe sahip. Murat Aydın, bütün tarihi eserlerin onarılmasına ön ayak olmuş. İlçe sınırları içinde yer alan Perişan Baba, Hacı Mahmut Ağa, Seyyit Nizam, Merkez Efendi tekkeleri ile bir müzik akademisi olarak da anılan Yenikapı Mevlihanesi hakkında belediye kitaplar yayınlamış. (Yenikapı Mevlihanesi'nden yetişen Türk Musikisi üstadları Itri ve İsmail Dede Efendi'yi de burada analım) Merkez Efendi anısına, her yıl Tıp Festivali ile "Merkez Efendi ve Halk Hekimliği Günleri" düzenleniyor. Büyükçe bir arazide şifalı bitkiler yetiştiriliyor ve halk bu konuda bilgilendiriliyor.
Bir de magazin bilgisi vereyim. Muhteşem Yüzyıl dizisinde seyrettiğimiz Hafsa Valide Sultan hastalanınca, Kanuni, Merkez Efendi'yi, o sırada Validesi'nin bulunduğu Manisa'ya göndermiş ve onu tedavi ettirmiş. 41 çeşit baharattan oluşan mesir macunu, sadece Manisa'nın değil, Zeytinburnu'nun da bir özelliği. Onlar da, mesir macunu şenlikleri düzenliyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA