DTP Genel Başkanı Ahmet Türk'ün, şiddet eylemlerini desteklediği söylenebilir mi? Okuyun, siz karar verin:
12 Mart 2009; Van'da, mahalli seçim öncesi mitingde: "Operasyonlarla, baskıyla bu sorunu çözemediniz. Gelin el ele verelim barış ve demokrasi içinde bu sorunun çözümünü inşa edelim. Bu ülkede kanın durmasını istiyoruz. Ne gerilla, ne asker, ne de polis ölmesin. Artık yeter diyorum. Bu halkın tahammülü kalmadı"
28 Mayıs 2009; Batman'da patlayan mayın üzerine: "Ülkemizin yaşadığı acılara bir yenisinin eklenmesi hepimizi üzüntüye boğmuştur. Her kim ki demokratik bir çözümden yana ise, her kim ki silâhsız bir çözüm arzuluyorsa, mutlaka ama mutlaka elini tetikten çekmelidir.''
29 Mayıs 2009; 32. Gün programında: "Barış için gerekeni yapmaya hazırım. Yeter ki bu kanı durduralım... İki devlet varsa iki PKK'nın olması da muhtemel. PKK içinde de derin PKK olabilir. Barışçıl süreci istemeyenler olabilir. Ancak PKK'nın çatışmasızlık kararına tam olarak uyması gerek. Çatışmasızlık sürecinin mutlaka uzatılması gerek. Barış için umutların olduğu bir süreci sonuna kadar sabırla kullanmak lâzım. Bu sürece zaman tanınması lâzım. Benim inancım bu. Türkiye halkının çözümü istemeyenin kim olduğunu görmesi lâzım.''
6 Haziran 2009; Türkiye Barış Meclisi tarafından organize edilen konferanstan: "DTP bugün Kürt halkının desteği ile Parlamento'da onları temsil eden, sorunun demokratik yöntemlerle çözümünü esas alan bir partidir. Diyalog, ortak akıl ve barış ile bu sorun çözülecektir. 30 yıldan beri silâhlı mücadele sürdüren PKK bu işin barışçıl yöntemlerle çözümü konusunda fikirlerini açıkça ortaya koydu. Bu süreçte talepler ne? Sivil toplum kuruluşları, demokrasi güçleri, Kürtler ve hatta PKK'nın taleplerinin yakınlaştığı, çözümde ortak bir formülün yaşandığı süreç yaşanıyor. Türkiye'nin bütünlüğü içinde sorunun çözümü, Kürt halkını tatmin edecek onurlu bir barış isteniyor."
8 Aralık 2009; Grup konuşması (Tokat/Reşadiye'de 7 askerimizin ölmesi üzerine): "Bu acılar, bu yaslar hepimizin ortak acısıdır! Bütün çabamız, uğraşımız, bir an önce bu gözyaşlarına, bu yürek parçalayan acılara son vermektir. Parlamentoya girdiğimizden beri, çalışmamızın temelini, barışçıl bir ortamın tesis edilmesi oluşturdu."