Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HASAN GENÇ

Devir tablet devri

Telefonlar akıllanıp bilgisayarların yeteneklerine sahip olmaya başlarken, bilgisayarlar küçülüp cep telefonları gibi kolay taşınabilir tablet bilgisayarlara dönüşmeye başladı.

Tablet bilgisayarlar henüz dizüstü bilgisayarlar kadar yetenekli değil. Akıllı telefonlar ile dizüstü bilgisayarlar arasında ara bir sınıf gibi görünse de yakın gelecekte bu iki sınıfı içine alan süper bir sınıf olmaya aday.

Her derde deva tabletler

Tablet bilgisayar olarak hayatımıza giren bu cihazları tüm dijital yaşamımızı idame ettirebilmek için tasarlanmış eğlenceli oyuncaklara benzetebiliriz. Dizüstü bilgisayarlara göre en büyük artılarından birisi gazeteleri, dergileri parmaklarımızın ucuna taşıması. Artık gazetenizin sayfalarını yanınızda oturanları rahatsız etmeden çevirebilir, gazetenizin geçmiş sayılarına anında ulaşabilirsiniz. Gazeteden külah yapamama, yazın sinek avlayamama ve gazete kâğıdı ile cam silememe gibi eksiklerine takılmazsanız tabletlerden gazete okumayı sevmemeniz için bir neden görünmüyor.

Tablet bilgisayarların dokunmatik ve harekete duyarlı ekranları oyun anlayışını da değiştiriyor. Tabletler için yazılmış eğlenceli oyunlarına karşı koymak ise yüksek bir iradeyi gerektiriyor. Tablet bilgisayarlar ile oyun oynarken şekilden şekle giren insanları çevremizde daha sık görüyoruz. Araştırma sonuçları tablet kullanıcılarının zamanlarının ciddi bir kısmını oyun oynayarak geçirdiğini gösteriyor. Tetris çılgınlığının yaşandığı yılları tablet oyunları ile tekrar yaşayabiliriz.

Tablet savaşları

2010 yılının ilk çeyreğinde satışa sunulan Apple'ın tablet bilgisayarı iPad büyük ilgi gördü. Apple iPad İlk tablet bilgisayar değil, daha önce birçok üretici tablet bilgisayarları piyasaya sürmüştü ancak tablet bilgisayarlar için yeni bir başlangıç yapan Apple iPad oldu. iPad'in kısa sürede elde ettiği başarı ile tablet bilgisayar üreten marka sayısı hızlı bir artış gösterdi. Şu anda tablet piyasasında Apple ve diğerleri var. Rakipleri Apple iPad'in eksiklerini kendileri için artıya dönüştürmeye başladı. Tablet bilgisayarların arka planında ise işletim sistemi savaşları ise yoğun bir şekilde devam ediyor. Apple iPad kendi işletim sistemi iOS'u kullanıyor. Apple iOS'un karşısında ise en ciddi rakip olarak Google tarafından geliştirilen açık kaynak koduna sahip Android işletim sistemi var. Samsung Galaxy Tab, Dell Streak, Motorola Xoom modellerinde Android işletim sistemini kullanıyor. Blackberry ise tablet savaşlarına kendi işletim sistemine sahip Playbook ile katılıyor. Diğer bilgisayar üreticilerinin de iddialı tabletler ile bu yarışa katılmak için son hazırlıklarını yaptıklarını hatırlatmakta fayda var. Tablet savaşlarına bilgisayar üreticileri dışında cep telefonu üreticilerinin de katılması bekleniyor. Her savaşta olduğu gibi bu savaşın da kazananları ve kaybedenleri olacak. Tablet savaşları bazı markaların sonunu getirecek sonuçları da beraberinde getirebilir.

Altın yıl 2011

Dünyanın en büyük tüketici elektroniği fuarı olan ve bu sene 6-9 ocak tarihlerinde ABD'nin Las Vegas kentinde gerçekleştirilen CES (Consumer Electronics Show) 2011'de birçok markanın tabletleri görücüye çıktı. CES fuarı 2011 yılının tablet yılı olacağının en büyük göstergesi oldu. Henüz tablet bilgisayarlar için bir standart oluşmadı. Her yeni marka yeni özellikler ile yarışta öne geçmeye çalışıyor. Yeni özellik sunamayan markalar ise düşük fiyatlarla tüketicilerin ilgisini çekmeye çalışıyor.

2011 yılının sonunda 40 milyon kişinin elinde tablet bilgisayar olacağı tahminleri yapılıyor. İngiliz Financial Times Gazetesi, bütün çalışanlarına tablet bilgisayar almaları için 480 dolarlık ikramiye çeki verdi. Reklam departmanları tablet bilgisayarlar için yeni reklam modelleri arayışına girdi. Bekleme salonlarında basılı gazete ve dergi yerine tablet bilgisayarların olacağı günler yakın görünüyor. Tablet bilgisayar pazarında yaşanan ezeli rekabetten kimin galip çıkacağı henüz belli değil ancak bu rekabet en çok tüketicilere yarayacak gibi görünüyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA