Görüşme sürecinde dikkate alınmak üzere Kürt kardeşlerimiz konusunda yapılabilecekleri sıralayalım:
Siyasî ve hukukî bakımdan:
1.Yeni Anayasa'da, başlangıç, genel ilkeler (özellikle egemenlik) kısmında 'Türk' ve 'Türk Milleti' ifadeleri kaldırılamaz. Ancak, başta 66. madde olmak üzere 41, 42, 62, 101, 70, 72 ve 90. maddelerdeki 'Türk' ifadesi değiştirilebilir. Andiçme metinlerindeki 'Büyük Türk Milleti' ifadesi aynen kalmalıdır.
2. Mevcut Anayasa'da, 'Herkes, dil, ırk, renk, cins, siyasî düşünce, felsefî inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayrım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir' prensibi vaz edilmiştir. Ancak bu prensibin siyasî ve hukukî haklar haricinde de fiilen uygulanması eksiksiz olarak gerçekleştirilmelidir.
3. Aslında, Türkiye'de Türkçe bilmeyen, çok yaşlı birkaç kadından başka kimse yoktur ama Kürtçe savunma yapılabilir ve günlük ihtiyaçların karşılanmasına münhasır kalmak şartıyla kamuda -resmî muhaberat haricinde- Kürtçe kullanılabilir.
4. Genel seçimlerde baraj yüzde 5'e indirilebilir.
5. 'Kısmî Af', etkin pişmanlığa göre veyahut devletin bir âtifeti olarak uygulanabilir. Ancak, terör suçu işleyenlerin seçilme hakları kısıtlandırılmalıdır. 6. Öcalan, İmralı'dan F tipi bir cezaevine nakledilebilir ve diğer mahkûmlara tanınan imkânlardan faydalandırılabilir.
7. 'Yerinden Yönetim' uygulaması çerçevesinde mahallî idarelerin yetkileri genişletilebilir. Ancak bu genişlik, üniter ve millî devlet ilkesinin dışına çıkılmasına ve 'özerklik'e imkân tanımaz.
Kültürel bakımdan:
Aslında Türkler ve Kürtler arasında hiçbir kültür farkı yoktur. İslâm medeniyetiyle yoğrulmuş bu iki unsur siyasî bakımdan da kültürel bakımdan da aynı milletin parçalarıdır.
8. Kürtçe ve lehçeleri, hayatın her alanında serbestçe kullanılmalıdır. Kürtçe, devlet tarafından öğretilebilmeli ve okullarda seçmeli ders olarak yer alabilmelidir. Lâkin anadilde eğitim, hem ayrımcılığa sebep olacağı için hem de mevcut şartlarda mümkün olmayacağı için kabul edilemez.
9. TRT 6'nın yayınlarını geliştirerek devam etmesi sağlanmalıdır. Ayrıca, terör ve şiddeti teşvik etmeyen, bölücü yayın yapmayan özel TV'ler de açılabilir.
10. Üniversitelerde açılan Kürt Araştırma Enstitüleri vasıtasıyla Kürtçe'nin çeşitli lehçeleriyle geliştirilmesi için çalışmalar teşvik edilebilir.
11. Farklı dil, lehçe ve kültürler anayasal teminat altına alınır.
12. Coğrafî isimler aslına göre değiştirilebilir.
Ekonomik ve sosyal bakımdan:
13. Ekonomik ve sosyal bakımdan Doğu- Güneydoğu'nun şartları yeniden değerlendirilerek yeni bir bölgesel kalkınma plânlaması yapılmalıdır.
14. Bölgede eğitim, sağlık, istihdam ve şehircilik hizmetleri eksiksiz uygulanmalıdır.
15. Bölgeye yapılan ekonomik yatırımlar daha da hızlandırılmalıdır.