Başbakan Erdoğan'ın, "okula odaklı bir eğitimle üniversiteye giriş sistemini değiştireceğiz, böylece dershanelere talep azalacak. Dershaneler de özel okula dönüşecek" sözlerinden sonra MEB ilginç bir çalışma başlattı. Valiliklere gönderilen yazıyla; özel okul olabilecek dershanelerin tespiti istendi. İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri de dershanelerden, bağımsız bina, bahçe, kütüphane, derslik, konferans salonu gibi özelliklerle özel okul standartlarına uygunluk taşıyıp, taşımadıklarını bildirmesini istedi.
Yaklaşık 700 dershanenin olduğu İstanbul'da 54'ünün özel okul standırdı taşıdığı saptandı. Bence, dershane binaları özel okula müsait değil. Yönergede, spor salonu, metrekareye düşen öğrenci sayısına göre bahçe gibi şartlar var. Ülkemizde 4 bin 800 civarında dershane mevcut. Bu standartlara binde 2'sinin dahi uyması zor. Eğer dershaneler özel okula çevrilmek isteniyorsa, MEB'in yeni bir okul türü alternatifi bulması gerekiyor. Bu akademik liselerde, beş gün okula gidilerek, bir gün de üniversiteye giriş hazırlığı yapılabilir. Ayrıca şu anki okul tip yönetmeliği esnetilerek, daha fazla dershanenin özel okul hizmeti vermesinin önü de açılabilir.
Devlet hizmet satın alabilir
Tabii ki dershaneler özel okula çevrilirken kurucularının da onayı alınmalı. 12 yıllık kademeli zorunlu eğitimle birlikte derslik açığı gündeme geldi. Bence, devlet hizmet satın alabilir. ABD'de ve Avrupa'da benzer çalışmalar yapılıyor. Örneğin, esneklik yapılarak bin dershane okul olmaya uygun bulunsa, 15 bin derslik ve 450 bin öğrenci yapar. Böylece devlet yüzlerce okul yapma maliyetinden kurtulur. Ya da devlet öğrenci ücretinin bir kısmını üstlenir, kalan kısmını aile karşılar.
Ancak, seçme sınavına dayalı bu sistemle, dershanelerin kapanacağını düşünmüyorum. Günümüzde genel lise öğrencilerinin yüzde 41'i, Anadolu lisesi öğrencilerinin yüzde 69'u, meslek lisesi öğrencilerinin yüzde 45'i, fen lisesi öğrencilerinin yüzde 66'sı, özel lise öğrencilerinin yüzde 74'ü dershaneye gidiyor.
Sayın Başbakan haklı. Lise ya da üniversitelere giriş için açılan dershaneler kapatılmalı. Bu konuda insanımızın israf edecek parası olmamalı. Eğitimin odağında okul olmalı. Okullar varken dershanelere bu kadar rağbet varsa, eğitim sistemimizin bir yerinde yanlış var demektir. Dolayısıyla dershanelere ihtiyaç duyan eğitim sistemini düzeltmek gerekiyor. Bu da uzun zaman ister. Bence seçme sınavı kalkmaz. Üniversiteler öğrencisini nasıl alacak? Eğer okullarımızın arasında kalite farkı varsa, en doğru seçim sınavdır. Kısacası, dershaneler neden değil, sonuçtur.