Değerli dostlarım kısa bir süre bir arada olamadık. Şükür kavuşturana. Efendim, ÖSYM 14 Temmuz'da sınav sonuçlarını açıkladı. Web sayfalarında 2010 Tercihler Kılavuzu'nu incelerken, gözüme "abartılı başarı sıraları" ilişti. Tabii hemen incelemeye başladım. Abartılı başarı sıraları çoğunlukla Fen-
Edebiyat ve Eğitim Fakülteleri'nde yer alıyordu. Kılavuzdaki başarı sıraları yeni sisteme göre oluşturulmuştu. Eğer bu yılki yeni sistem geçen sene sınava girenlere uygulansaydı, sonuç nasıl olurdu diye dönüşüm yapıldı. Bu ÖSYM tarafından yapılan son derece iyi niyetlerle bir işlemdi. Nankörlük yapmayalım, bu dönüşümü biz eğitimciler istedik.
Ancak "49 bölümde görme engelli öğrencilerin puan dönüşümlerinde yüksek katsayı tutulmadığı için hata olduğunu" tespit ettim ve bunu telefonla ÖSYM Başkanı'yla paylaştım. O da bu hatayı doğrulayarak, bir basın toplantısı yapacağını belirtti. Ben de, bu sorunu televizyondaki Başarıya Doğru programımda kamuoyuyla ilk kez paylaştım. Bu konu o akşam tüm kanallarda ve ertesi gün tüm gazetelerde yer aldı. Ortalık toz dumandı. Kimse tercih yapamıyordu. Tam bu kaos devam ederken, yetmiyormuş gibi MF4 puanının sıralama yanlışı patladı. ÖSYM 127 bin TM alanı öğrencisinin MF4 puanını hesaplamamıştı. Doğru tercih yapmasını bilen bir grup arkadaşımla birlikte, ortalığı sakinleştirmek amacıyla CNN TÜRK'de bir program yaptık. ÖSYM Başkanı da katıldı.
YÖK hatayı tartışmalı
Hep birlikte gençlere sakin olmalarını, tercihlerin kılavuzlarındaki bilgilerle birlikte, 2009'un dönüştürülmemiş olan başarı sıralarına bakmalarını tavsiye ettik. Tabii burada istek sıraları çok önemliydi. Kısacası başarı sıralarının bir miktar altında, çok miktarda üstünde tercih yaptıkları takdirde üniversiteli olma şansları fazla olacaktı. Gençler biraz sakinleşmişti. Ancak yine de ortalık karışıktı. İşte bu sırada dershaneler gençlere sahip çıktı. Önce geçen yılın verilerine göre tercih robotları hazırladılar. Hatta bir adım daha öne geçip, gerçeğe uygun başarı sıralarını dönüştürdüler. Kısacası çocuklarımızın doğru tercih yapabilmeleri için ellerinden geleni yaptılar.
TÖDER, ÖZDEBİR ve GÜVENDER bünyesindeki tüm rehber arkadaşlarımı kutluyorum. Dershaneler konusundaki fikrinizi bilemem. Ayrıca her düşünceye saygım var. Tercih konusunda gençleri yalnız bırakmayan dershanelere, üniversite adaylarının ve ailelerinin bir teşekkür borcu olduğuna inanıyorum.
Tabii ki ortada küçük ya da büyük bir hata var. Önce şu tercih dönemi hayırlısıyla bir bitsin. Ağustos'ta YÖK tarafından bu konu masaya yatırılacak ve geniş şekilde tartışılacak. Gerekirse bizlerin de fikrini alabilirler. Ancak bu güne kadar ÖSYM'nin yaptığı çalışmaları da göz ardı etmeyelim. Alınacak karara hepimiz saygılı olacağız. 1987'den beri ÖSYM'nin puan ve tercih yanlışlarını bulan bir dostunuz olarak, hepinizi sakin düşünmeye davet ediyorum.