Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

Tercih hakkı 24'ten 30'a çıkarılıyor

Geçen hafta sonu, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan ve ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan'la görüştüm. Üniversite adaylarına güzel haberlerim var. Biliyorsunuz üniversite adayları 24 tercih yapabiliyor. YÖK tercih sayısını 30'a çıkaracak. Böylece tek meslekten tercih yapacaklar, şanslarını daha da artıracak. Tercih sayısının artması puanı yüksek olan adayları pek etkilemeyecek. Ancak puanı düşük olanlara daha çok kazanma şansı verecek. Böylece üniversiteye girememiş öğrenci sayısında azalma olacak.

Kontenjanlar artıyor
Üniversitelerin kontenjanlarında 2010-2011 akademik yılında yapılması planlanan yüzde 5'lik artış rakamı, yüzde 7.6 gibi olacak. Böylece biraz daha kontenjanlar artacak. Tabii ki bu, genelde bir artış. Fakülte bazında kontenjanların artışı yüzde 13'ün biraz yukarısına çıkacak. Yeni açılan fakültelerin, bölümleri bu artışı sağladı. Esasında bu yıl ikinci öğretim kontenjanları biraz azaltıldı. Açıköğretimde bir değişiklik yapılmadı. Normal fakülte programlarında da çok fazla oynanmadı. Özellikle laboratuar, mikroskop gibi alet edevat gerektiren bölümlerdeki kontenjanlarla oynanmadı. Küçük artışlar bile yapılmadı.
Size, güzel bir haber vereyim. Bu yıl açıköğretim, örgün öğretim toplam dağıtılan kontenjan 672 bin civarında olacak. Mesleki okullar dahil olmak üzere tüm lise düzeyindeki okullardan mezun olan öğrenci sayısı geçen yıl 540 bin civarındaydı, bu yıl da zannediyorum o kadar olur. En fazla 10 bin artsa 550 bin olabilir. Yani 550 bin öğrenciye karşılık 672 bin kontenjan var. Bu mükemmel bir şey. Bence, birkaç yıl içinde tüm lise mezunlarına yer açılacak. İşte gelinen güzel nokta bu. Önceki yıllardan üniversiteli olamayan aday sayısı fazla olduğu için, bugünlerde üniversite kapılarında bir sıkışıklık yaşanıyor. Ancak, 1-2 yıl içinde, bu adaylar eridikten sonra, üniversiteye giriş sorunu olmayacak. Herkes istediği üniversiteye rahatlıkla girebilecek, Yığılma, A kalite eğitim yapan üniversite ve bölümler için olacak. Bu da üniversitelerimiz arasında kalite rekabeti oluşturacak. Bundan da gençlerimiz kârlı çıkacak.

Puanların dönüşümü

Sınav sonuçları 15-16 Temmuz'da açıklanacak. Tercihler ise 26 Temmuz-6 Ağustos arasında yapılacak. ÖSYM üniversite adaylarının doğru tercih yapabilmesi için özel bir işlem üzerinde çalışıyor. Tercihler kılavuzunda, 2010 sınavı, 2009'da yapılsaydı, ne olurdu diye bir simülasyon çalışması yer alacak. Burada bölümlerin yeni sınav sistemine göre yaklaşık taban puanları ve son öğrencinin başarı sırasını göreceksiniz. Lisans programlarının 2009'daki en küçük yerleştirme (Y-ÖSS) 2010'daki karşılıklarının yaklaşık değerleri ise şöyle olabilecek; 210-210, 220-232, 240-275, 260- 318, 280-360, 300-404, 320- 447, 340-490, 360-532, 380-500.

Baraj puanları kaldırılsın

Vakıf üniversitelerinin kontenjanlarını doldurabilmesi için, fakülteler için 180, meslek yüksekokulları için 140 baraj puanı kaldırılmalı. Aksi takdirde bu kurumlar geçen yılın benzeri bir boşluk yaşayacak. Gelin şu nedeni belli olmayan baraj puanlarını kaldıralım. O zaman hem boş kontenjan kalmayacak, hem de daha çok gencimiz üniversiteli olacak. Bir tarafta üniversiteli olmak isteyen gençler, bir tarafta kontenjanı boş kalan vakıf üniversiteleri. Yazık değil mi?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA