Domuz gribiyle ilgili, insanlarımız doğru bilgilenmek istiyor. Uzmanım diyen her kafadan bir ses çıkınca, bazen ne yapacağımızı şaşırıyoruz. Aşı olalım mı, olmayalım mı? O şekilde mi, bu şekilde mi tedbir alalım, tedavi olalım? Yine de, insanlarımız korunma tedbirlerini, ellerinden geldiğince öğrenmeye çalışıyor. Ülkemizde yapılan bir araştırma, domuz gribine karşı bir bilincin oluştuğunu ortaya koydu. Tüketici ve medya araştırmaları yapan Nielsen şirketince, domuz gribine ilişkin bin 224 tüketicinin katılımıyla gerçekleştirilen araştırmanın sonuçları açıklandı. Domuz gribi bilinme oranı tüm tüketiciler arasında yüzde 91'e yükseliyor.
Domuz gribine ilişkin bilinci artıran en önemli unsurun televizyon haberleri olduğunu ortaya koyan araştırmaya katılan katılımcıların yüzde 93'ü televizyon haberlerinden, yüzde 40'ı gazetelerden, yüzde 21'i yakınlarından, yüzde 17'si ise internetten bilgi edindiğini belirtiyor. Domuz gribini bilenlerin yüzde 86'sı bulaşma yollarını da biliyor. En çok belirtilen bulaşma yolu, yüzde 72 ile 'domuz gribi kapmış insandan' solunum yoluyla bulaşması. Domuz gribi kapmış insanla temas ise, domuz gribini bilenlerin yarısı tarafından bulaşma yolları arasında sayılıyor. Hastalığı bilenlere korunma yolları sorulduğunda yüzde 59'u, ellerin sabun ya da alkol içerikli kimyasallarla yıkanması yanıtını veriyor.
Nasıl tedbir almalıyız?
Hastalığı bilenlerin yüzde 36'sı, hastalıktan korunmak için, virüsün salgın olduğu ülkelere seyahat etmemek, yüzde 32'si de solunum maskeleri takmak gerektiğini ifade ediyor. Hastalığı bilenlerin 4'te biri ise korunma yolu olarak grip aşısını gösteriyor. Hastalığı bilen tüketicilerin yüzde 92'si hastalığı tehlikeli ve ciddi, yüzde 89'u ise ölümcül bir hastalık olarak görüyor. Aynı zamanda da bu hastalığın önlenebilir olduğunu düşünüyor.
Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, valiliklere 30 Ekim'de okulların tatil edilmesi konulu bir genelge gönderdi. Eğitim kurumları bahçeler dahil dezenfekte edilecek. Milli Eğitim ve Sağlık bakanlıkları ile TRT arasında protokol imzalandı. Yapılan açıklamaya göre, TV'den eğitim TRT 3'te, hafta içi sabah saat 07.00 ile 14.00 arasında yapılacak. TV'den eğitim, tabii ki okuldaki eğitime alternatif değil. Ancak salgın dolayısıyla zorunluluk gereği bu yola başvuruldu. Panik yapmadan, gerekli kişisel önlemleri almalıyız. Bence, ilköğretim ve liselerde alınan tedbirlerin, üniversitelerde de alınmasında yarar var.