Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), özel öğretim kurumlarında çalışan "uzman öğreticilere" yönelik Pedagojik Formasyon Kursu açacak. Bu kursa, özel eğitim kurumlarında çalışan fen-edebiyat ve diğer fakültelerden mezun yaklaşık 15 bin uzman öğretici başvurdu. Bunların Hizmet İçi Eğitim Faaliyetlerine Başvuru Form dilekçeleri 7 Nisan'a kadar kurum müdürlüklerince MEB'e gönderilecek.
Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK), MEB'in fenedebiyat ve diğer fakülte mezunlarına öğretmenlik kapısı açacak "Pedagojik Formasyon Kursu" girişimi için yargıya gidecek. YÖK, kendileri dışında düzenlenecek "Pedagojik Formasyon Kursu" konusunda adayları mağdur olmamaları için de uyardı. YÖK'ten yapılan açıklamada, Anayasa'nın 130 ve 131. maddeleri ile 2547 sayılı Yükseköğretim Yasası'nın 43. maddesine göre, öğretmen yetiştirmeye yönelik plan ve programların hazırlanması ve öğretmen yetiştirme yetkisinin, yükseköğretim kurumlarına ait olduğuna işaret edildi. Bunun sonucu, hukuki dayanağı bulunmayan bu uygulamanın, YÖK'çe yargıya intikal ettirileceği belirtildi. MEB, söz konusu kursun hizmet içi eğitim niteliğinde olduğunu açıkladı. Bunun YÖK'ün iznine tabi olmadığı belirtildi. MEB açıklamasında şöyle denildi: " MEB, Anayasa ve yasalardan alınmayan hiçbir yetkiyi kullanmamaktadır. Çeşitli sebeplerden öğretmenliğe hazırlık eğitimlerinden geçmemiş özel öğretim kurumlarında halen "uzman öğreticilik" görevi üstlenmiş kişiler, 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu'nun 45. maddesine göre öğretmenliğe hazırlık eğitimine tabi tutulacaktır. MEB yeni bir ön lisans, lisans veya yüksek lisans diploması verecek şekilde bir eğitim vermeye talip değildir. Sadece özel öğretim kurumlarında "uzman öğretici" olarak çalışan personeline yönelik, tıpkı diğer hizmet içi faaliyetlerinde olduğu gibi akademisyenlerden de yararlanarak, bir hizmet içi eğitim faaliyeti yapacaktır. Bu da YÖK'ün iznine tabi değildir.
Yine bir tarafta MEB, diğer tarafta YÖK. Bu defa ezilenler ise, özel öğretim kurumlarında çalışan "uzman öğreticiler." Daha önce bu iki güzide kurumumuz, meslek liselerinin ek puan katsayılarıyla ve meslek liselerinin alan değişikliği için Açık Öğretim Lisesi'ne kayıt yaptırma konularında karşı karşıya geldi. Şimdi de "uzman öğreticiler." MEB ve YÖK bu davranışlarıyla toplumda gerginlik yaratıyor. Toplumsal sıkıntılarımızın hafifletilmesi ve insanlarımızın önünün açılması gerekiyor. Kesinlikle bir kurum diğerine köstek olmamalı. Kısacası, insanlarımızın geleceği ile oynamayalım. SABAH olarak her konuda olduğu gibi, eğitim konusunda da daima sizlerin yanında olacağız. Bu konuları sonuna kadar takip edeceğiz ve kamuoyunu doğru şekilde bilgilendireceğiz.