Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), özel okul ve dershanelerde çalışan, ancak formasyonu olmadığı için asaleten atanamayan uzman öğreticilere yönelik Pedagojik Formasyon Kursu açacak. Fen, Edebiyat ve Fen-Edebiyat fakültelerinden mezun olup öğretmen formasyon belgesi veya ortaöğretim alan öğretmenliği tezsiz yüksek lisans programını tamamlama belgesi bulunmayanlar, özel okullarda ve dershanelerde "Uzman öğretici" olarak çalışıyor. Bu uzman öğreticilere "Öğretmenlik mesleğine hazırlık; genel kültür, özel alan eğitimi ve Pedagojik Formasyon ile sağlanır" kuralından dolayı Pedagojik Formasyon Kursu düzenlenecek.
Kurslara; Talim ve Terbiye Kurulu kararında öğretmenliğe kaynak gösterilen Fen, Edebiyat ve Fen-Edebiyat fakültelerinden mezun olup, valilikçe çalışma izni verilen ve asıl görevi halen özel okullarda ve dershanelerde olan uzman öğreticiler katılabilecek. Kursiyerler eğitimle yemek, barınma ve diğer masraflarını kendileri karşılayacak. Kursiyerden kurs başlangıcında bin YTL alınacak. Kurs merkezleri Eğitim Fakülteleri'nin bulunduğu bölgelerde olmak üzere müracaatçı sayısı ve yoğunluğuna göre belirlenecek. Başvuruların fazla olması halinde, görev süresi esas alınarak sıralama yapılacak. 2006 yazında açılacak kurslara katılacak kursiyer sayılarının ve kurs yerlerinin tespiti için uzman öğreticiler, Hizmetiçi Eğitim Faaliyetlerine Başvuru Form dilekçesini 17 Mart'a kadar çalıştıkları birimlere teslim edecekler. Kurum müdürlükleri bu dilekçeleri 7 Nisan'a kadar MEB'e gönderecek. Kurs toplam 280 ders saati olacak. Kurs yeri ve tarihi ile eğitim gideri ücretlerinin hangi banka şubelerine yatırılacağı, Hizmetiçi Eğitim Dairesi Başkanlığı'nın http://hedb.meb.gov.tr internet sayfasında duyurulacak.
İşte MEB'in alkışlanacak bir girişimi daha. Yaklaşık 15 bin uzman öğreticiye, gerçek öğretmenlik yolunu açıyor. Böylece gelecek kaygısı yaşayan insanların bir kez daha yanında yer alıyor. Şimdi bana gelen onlarca gence ait mail ve faksın elçisi olarak MEB'in kapısını çalıyorum. Ülkemizin AB kriterlerine ulaşabilmesi için İngilizce'ye önem verilmesi gerekiyor. Ne yazık ki okullarımızda İngilizce Öğretmeni yeterli sayıda değil. Üniversitelerin % 100 İngilizce eğitim yapan fakültelerinin öğrencileri, meslekleri dışında İngilizce Öğretmeni olmak istiyorlar. Bu gençler MEB'den bir kereye mahsus "İngilizce Öğretmenliği Sertifika Programı'na" katılmalarının sağlanmasını rica ediyorlar. MEB bu isteği gerçekleştirirse, gençler çok mutlu olacak. MEB'in gençlerin yanında yer alacağına inanıyorum.