SINAVIN 120 soruluk ilk kısmını yanıtlayan, yani SAY-1, SÖZ-1 ve EA-1 puanı olan adaylar, meslek yüksekokullarını (Sınavsız geçişten sonra boş kalan kontenjanlara yerleşebilmek için), Açıköğretim ön lisans programlarını, Açıköğretim lisans programlarını (İngilizce Öğretmenliği hariç) ve özel yetenek sınavı sonuçlarına göre öğrenci alan lisans programlarını tercih edebilecekler.
Bu programlara yerleşirken genel lise mezunu adayların ağırlıklı ortaöğretim başarı puanları alan dışı olduğu için 0,3 katsayısı ile çarpılacak.
* BU puanlar ayrıca, mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun olanların kendi alanlarında ek puanla girilen yükseköğretim programlarına (Mesleki Eğitim Fakültesi, Teknik Eğitim Fakültesi, Endüstriyel Sanatlar Eğitim Fakültesi, Ticaret ve Turizm Eğitimi Fakültesi, İlahiyat Fakültesi; Eğitim fakültelerinin Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri, Okul Öncesi, Anadolu Üstün Zekalılar, Zihin Engelliler, Görme Özürlüler ve İşitme Engelliler öğretmenlikleri; Sağlık Yüksekokulu, Turizm İşletmeciliği Yüksekokulu, Uygulamalı Yabancı Diller Yüksekokulu, Bankacılık ve Sigortacılık Yüksekokulu, Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu ve bu türdeki okullara) yerleşmek amacıyla kullanılacak.
Bu programlara yerleşirken mesleki ve teknik lise mezunu adayların ağırlıklı ortaöğretim başarı puanları alan içi olduğu için
(YÖK'ün, MEB ile tartışmasına da yol açan son açıklamasına göre ve değişmezse!..) 0,88(0,8 artı 0,08) katsayısı ile çarpılacak.
* SAY-2, SÖZ-2 VE EA-2 puanları mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun olanların kendi alanlarındaki ek puanla girilen yüksek öğretim programları ile Açıköğretim lisans programları dışındaki 4 ve daha fazla yıllık lisans programlarının tercih edilmesinde kullanılacak.
Bu programlara yerleşirken mesleki ve teknik lise mezunu adayların ağırlıklı ortaöğretim başarı puanları alan dışı olduğu için 0,3 katsayısı ile değerlendirilecek.
Bu programlara yerleşirken genel lise mezunu adayların ağırlıklı ortaöğretim başarı puanları alan dışı programlarda 0,3 katsayısı, alan içi programlarda 0,8 katsayısı ile çarpılacak.
* ANADOLU Öğretmen Lisesi veya Öğretmen Lisesi'nden mezun olan adayların alanları ile ilgili öğretmenlik lisans programlarını seçtiklerinde ağırlıklı ortaöğretim başarı puanları (YÖK'ün, MEB ile tartışmasına da yol açan son açıklamasına göre ve değişmezse!..) 0.88 (0.8 artı 0.08) katsayısı ile değerlendirilecek.
Yine bu adaylar diğer 4 ve daha fazla yıllık lisans programlarına yerleştirilirken ağırlıklı ortaöğretim başarı puanları alan dışı programlarda 0,3 katsayısı, alan içi programlarda 0,8 katsayısı ile çarpılacak.
* ORTAK alanlar aynen kaldı.
Aday ortak alanlardan tercih yapacaksa, o puan türünü oluşturan test veya testleri çözmek zorunda. Ancak bu kural açısından doğru gözükürken, zaman açısından son derece güç. Bu yüzden yeni sistem; her adayın kendi alanıyla ilgili puan türünden terih yapmasını amaçlıyor.
* İLK bölüm sonunda ÖSYM'nin belirttiği puan barajını aşamayan adaylara ikinci bölümden puan eklemesi yapılmayacak.