Fen, Anadolu ve bazı meslek liseleri ile Sosyal Bilimler Lisesi'ne öğrenci yerleştirmek amacıyla düzenlenen Liseye Giriş Sınavı (LGS) yapıldı. Polis Koleji Adaylık Tespiti ve Devlet Parasız Yatılılık ve Bursluluk için başvuran 8. sınıf öğrencilerinin de alındığı sınava 689 bin 685 öğrenci katıldı. Bu öğrencilerden 125 bin 185'i mutlu olabilecek. Kısacası her beş öğrenciden yalnızca biri liselere girmeye hak kazanacak.
Gençlerin geleceğini yönlendirecek böyle bir sınavda, salon dışında da uygun ortam olması gerekiyordu. Bu konuyla ilgili daha önce sayın yetkilileri uyarmamıza rağmen, özellikle İstanbul ve Diyarbakır'da gençler mağdur edildi. Gençlerin tüm gelecekleri alt üst edildi. Mitinglerin sınavla aynı gün yapılması nedeniyle gençler sorulara konsantre olamadıkları için zorluk çektiler. Sorularla ilgili tartışmalar sürüyor. Bir kısım eğitimci yanlış soru olmadığını ve soruların müfredata uygun olduğunu belirtti.
Bir kısım eğitimciler ise; matematik testinde; problem soruları, öğrenciyi zorlayacak tarzda, yorum ağırlıklı ve çok dikkat gerektiren sorular. Sorular müfredata uygun. Bu yıl ilk defa 15 Matematik, 10 Geometri sorusu çıkmış.
Fizik; Sorular beklenen konulardan geldi fakat bir soru, içerik bakımından önceki yıllardan farklı. Kimya; Konu dağılımı iyi yapılmamış. Türkçe;Özel Okul Sınavı'ndaki sorulardan kolay. Tarih; Müfredata uygun. Bazı sorular zor. Coğrafya: Bolca şekil kullanılmış, kolay sorular. Biyoloji; Sorular, öğrencinin çözebileceği düzeyde hazırlanmış ve müfredata uygun diye sınavı değerlendirdiler.
Yine bir kısım eğitimci ise, A kitapçığında ki
2. sorunun hatalı olduğunu ifade ettiler. Sorunun doğru yanıtı olarak A şıkkının verildiğini ancak tüm seçeneklerin doğru olduğunu söyleyen bu eğitimciler "Sınıf mevcudunun bulunması için hangisi yeterli değildir diye soruluyor. Oysa yanıtların hepsi yeterli" dediler. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ise, Özel Okullar Sınavı'nda sorulan bir soruyla ilgili spekülasyonlar yapıldığını belirterek, A kitapçığının 2. sorusunun yanıtının olmadığı söylentileri için "Cevabı olmayan bir soru söz konusu değildir. Ama bu iddianın sahibi bilim adamlarıyla arkadaşlarımız görüşecek. Eğer bir sıkıntı varsa gereken yapılır" dedi. Sonuçta yanlış nitelendirilen soru komisyon tarafından incelendi ve iptal edildi. Matematik testi 25 değil 24 soru üzerinden değerlendirilecek.
Sınav sonuç belgeleri temmuzun son haftasından itibaren adayların adreslerine yollanmaya başlanacak. Sonuçlar, 20-25 Temmuz tarihlerinde "www.meb.gov.tr" internet adresinde ilan edilecek. LGS ile ilgili tartışmaların bir süre daha devam edeceğini zannediyorum.
Kolej sınavı gibi LGS'de de sorular zor çıktı. Buradan da puanların geçen yıllara nazaran daha düşük gelebileceği görülüyor. Net sayısı bazında baktığımızda ise okullara girişte yaklaşık 5 ile 10 net arasında azalmalar olabilecek.
Eğrisiyle doğrusuyla bir LGS daha geçti.
Yaklaşık 700 bin genç tüm bilgilerini ve performanslarını gösterdiler. Şimdi dinlenme zamanı. Fakat pek zannetmiyorum ki dinlenecekler. Her sabah ailenin ortak sorusu "Bir yeri kazanabilmen için yeterli puan gelecek mi?" İnşallah sınav sonuçlarında istediğiniz yeterli puanı alır, gönlünüzden geçen liseye girersiniz. Yolunuz açık olsun.
Milli Eğitim Bakanlığı'nın son günlerde yaptığı açıklamalar sonunda, özellikle ilköğretim
6. ve 7. sınıf öğrencileri "Acaba bu sınav sistemi değişir mi?" diye kaygı yaşıyorlar. Bu sorunun yanıtını da önümüzdeki haftalarda yanıtlamaya çalışacağım.