Türkiye'nin en iyi haber sitesi
REFİK DURBAŞ

Ormancının ağaç sevgisi...

TEMA'nın onursal başkanı Hayrettin Karaca ile basında ilk büyük röportajı ben yapmıştım o zamanlar çalıştığım Cumhuriyet'te... Kulakları çınlasın Şahin Alpay, Trabzon'da Karaca'nın "erozyon" hakkında bir konferansına tanıklık etmiş ve aynı gazetede çalıştığımız için görüşlerini benimle paylaşmıştı, Ben de bunun üzerine Karaca'yı konuşturmuştum. Ne zaman "ağaç" ve "orman" aklımın bahçesinde filiz verse konuşmadan bir anekdotu yıllardır unutamıyorum.
Yalova'daki arberatumun girişindeki odada fotoğrafçı arkadaşımla Karaca'nın da izniyle sigaralarımızı yakmış, keyifli bir konuşma yapmıştık.
Konuşmanın ardından arberatumu dolaşmaya çıktık. Hoca, sigara içmiyor ya, bu kez açık havada "izinsiz" ellerimiz sigara paketlerine gitti. Karaca, birden hiddetlenir gibi oldu: "Odada beni zehirlediniz, ama burada sigara içerek ağaçları zehirleyemezsiniz!" O günden beri değil ormanda, bahçede sigara içmeye çekinir oldum. Nasıl oğlumun odasında sigara içmiyorsam, ormanda da öyle...
Bu anekdot şimdi neden aklımın çengeline takıldı? Geçen yıl bu zamanlar, Burgazada'nın ciğerleri yanmıştı, belki de bir sigaranın zalim ateşiyle... SABAH'ta "Burgaz'da rüzgâr da yandı" diye yazmıştım o zaman...
Biz değil, ülkemizi ziyaret eden yabancılar da halkımızın ağaç sevgisini dile getirmekte... Mesela, 18. yüzyılda ülkemizi dolaşan Potocki, bakın ne diyor: "Türklerin hiç kuşkusuz gönlünüzü çelecek yanı ağaç sevgileridir. Ağaç kesmek tüm mahalle halkını ayağa kaldıran büyük bir suç sayılıyor; engel olmak için akla gelmeyecek şeyler yapılıyor. Birçok yerde ulu bir çınarı çevreleyecek biçimde yapılmış dükkanlar gördüm, ağaç damdan yukarı çıkıyor, yapraklarıyla yapıyı örtüyordu ya da kesmeye cesaret edemedikleri dallar duvarları gelip geçiyordu. Kocamış ağaçların çoğunun çevresi kökleri desteklemek amacıyla toprakla doldurulup yükseltilmiş. Fidanların çevresi hasırlar sarılarak korunmuş, hem de hiç kimseye ait olmayan arazide."
Ormanlarımızı bir "kıvımcım"a kurban edenler yanında, fidanları "sevgi hasırı" ile koruyanlar da var, İstanbul Orman Bölge Başmüdürlüğü gibi.. Nitekim, İstanbul Orman Bölge Başmüdürlüğü çalışanları, Potocki'nin de vurguladığı gibi ağaç sevgisiyle Burgazada'yı geçen bir yıl içinde örnek bir çalışmayla ağaçlarla donatıverdi.
Emeği geçen ormancıları ağaç sevgisiyle kutluyorum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA