Türkiye'nin en iyi haber sitesi
REFİK DURBAŞ

Aleviler'e din vergisi yok

SABAH gazetesinin 06.10.2004 sayısında Balçiçek Pamir'in Reha Çamuroğlu ile yaptığı röportajda kimi hayal ürünü ifadelere yer verilmiştir. Almanya'da din vergisi değil, kilise vergisi vardır. Bu vergiyi de sadece kiliselere üye olan ve geliri asgari geçim için gerekli miktardan fazla olan Hıristiyanlar ödüyor. Çocuklar, emekliler, işsizler, sosyal yardım alanlar ve üniversite öğrencileri ödemiyorlar. Almanya'da yaşayan Alevi olsun, Sünni olsun kimse kilise vergisi ödemiyor.
Çünkü bu vergiyi geçerli yasalar çerçevesinde almayı hak etmiş ve devletçe "yasal dini kurum" kabul edilmiş bir Müslüman kurumu yok, olsa bile ancak üye olan ve vergi verebilecek gelire sahip Müslümanlardan alınacak vergi böylesi bir kuruma aktarılabiliyor.
Bu gerçekler dikkate alındığında, 1960'tan beri Müslümanlardan toplandığı iddia edilen "7 milyarlık para" da hayal ürünü... Avrupa'da yaşayan bir milyona yakın Alevi, sadece kendi öz gücü oranında 170 şehirde Alevi Kültür Merkezi ve cem evi kurarak Avrupa Alevi Konfederasyonu olarak varlığını ve değerlerini Avrupa ülkelerindeki kamuoyuna tanıtmaktadır.
Aleviler, özelde Alevi öğretisinin okutulması ve genel olarak Türkiye'nin ve kültürümüzün tanıtımı için Avrupa ülkelerinde geçerli olan yasalar çerçevesinde verilen çalışmalar sonucunda Türkiye'nin aydınlık yüzü olarak tanınmışlardır. Bu ve buna benzer mücadeleyi "para koparmak uğruna" gibi desteksiz iddialarla gölgelemek, Türkiye'deki bazı muhalefet partilerini ve "tutuculaşmış" sol söylem sahiplerini zamanla daha çok izole edecektir.
Turgut ÖKER (Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Başkanı)

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA