Sadık Özen'in sitemi:
'Bir haberin başlığı bana çok yanlış geldi. Hiç tasvip etmedim, bilmenizi isterim' dedi.
Ayrıntısını verdiği haber 18 Mart günü Gündem sayfasında verilmiş. Haberin spotunda şunu okuyoruz:
'Almanya'nın Bild am Sonntag gazetesinde yer alan haberde Tuğgeneral Kahraman Güneş'in Kahramanmaraş'ta bulunan Alman askerlerine küfür ettiği öne sürüldü.'
Haber, Suriye meselesi dolayısıyla NATO kararı uyarınca yerleştirilen Patriot füzelerine ek olarak bölgede konuşlu Alman askerleriyle TSK komuta kademesi arasında geçtiği öne sürülen küfürleşme ve ihtilafı anlatmakta.
Başlık da şöyle: Alman Medyası Maraş'ı Kaşıyor.
Haber geniş sunulmuş. Ayrıntılar arasında o Alman gazetesine yansıyanların yanı sıra bir Alman askeri raporu ve Genelkurmay'ın iddialara ilişkin açıklaması da var.
Okurun haberle bir sıkıntısı yok.
Başlıkla var.
'Alman medyası demişsiniz, bir. Kaşıyor demişsiniz, iki. Ben medya deyince bütün Alman basını vesaire anlarım. Oysa burada bir tek gazetenin adı geçiyor. Bu Bild gazetesi dediğiniz bir ucuz bulvar gazetesidir, her şeyi abartır büyütür, ciddi çevrelerde de burada pek kaale alınmaz.
Neden bütün medya aynı şekilde bakıyor gibi bir hava yaratıyorsunuz, anlamadım.'
'Ayrıca, ne demek kaşıyor? Bazı kavga gürültüler olmuştur. Buradaki elim yangında bizim Türk aile mahvolunca basınımız da haber yaptı, ona da mı kaşıma diyeceğiz? Yanlış buluyorum, yakışmıyor.'
Okurumuz pek çok ülke medyasında mevcut bir zihniyet sorununa işaret ediyor: konulara gazeteci değil, milliyetçilik vurgusu üzerinden bakmak. Gerçekten de haber, başlığın anlattığından daha farklı ve sorun içermeyen bir nesnel dille, çok boyutlu olarak olup bitenleri anlatıyor. Başlıkla haber arasında bir bağ yok.
Bild gibi bir ucuz tabloid gazeteyi aşarak tüm Alman medyasına 'suç' teşmil etmek de olayın bir başka negatif yönü.
'Kaşımak', siyasetçi ağzıdır. Savunmacı, kapanmacı bir dile gönderme yapar. Ortada haber değeri taşıyan bir konu, gelişme, ihtilaf vs varsa, o haberdir, verilir. Doğruluğu teyitli haberi hakkaniyetle vermek 'kaşımak' değildir.