16 Temmuz tarihli gazetede yer alan bir haber, üniversitelerde kontenjan konusunu gündeme taşıdı.
'7985 Öğrenci Yeni Üniversitelere Girecek' başlıklı haberde yeni kurulan, ilk kez öğrenci alacak olan 15 üniversitenin tek tek kontenjan dökümü de yer almaktaydı.
Pervin Kaplan imzalı habere okurumuz Neslihan Serbest "hatalı ve yanlış anlamaya çok müsait" diyerek itiraz etti. Serbest şu görüşü dile getirdi: "15 üniversitenin büyük kısmı daha önce başka üniversitelerden bölünmüş olduğundan bu üniversiteler ilk kez öğrenci almayacaktır. 15 üniversitenin toplam kontenjanı 8034'tür, 7985 değil. Bunlardan 625'i ilk kez öğrenci alacaktır. Yani 15 üniversitenin açılması ile oluşan kontenjan artışı sadece 625 olmalıdır. Basit gibi görünse de bir bilgiyi doğru yorumlayabilmek gerekiyor."
Sayfa editörü Esin Sungur'un açıklaması: "Haberde bu üniversitelerin kontenjanlarının YÖK'ün açıkladığı toplam kontenjanların dışında olduğunu düşündürecek hiç bir ifade yoktur. Yasa ile kurulan 15 üniversitenin daha önce başka üniversitelere bağlı bazı fakülte ve yüksekokulların devredilmesiyle oluşturulduğu haberin içinde, ilgili üniversiteler tek tek sayılarak ifade edilmiştir.Ayrıca haberde de 2006 Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'nda kendi isimleri altında ilk kez yer alan bu 15 üniversite için YÖK'ün açıkladığı kontenjanlar fakülte bazında tablo halinde veriliyor. Haberde '7 bin 985 yeni öğrenci girecek' denmiyor. '7 bin 985 öğrenci yeni üniversitelere girecek' deniyor. Bu da doğru çünkü bunlar 'yasayla' yeni kurulan üniversiteler ve kontenjanlarını YÖK açıkladı. Bu açıklanan sayılar eski fakültelerin kontenjanının altında veya üstünde de olabilir. Okuyucumuz 8 bin 34 sayısını nereden buldu bilmiyorum. Eğer haberi yazan arkadaş eksik kadro bıraktıysa onu bilemem.."
Muhabir Pervin Kaplan:
"Haberde 15 yeni üniversitenin nasıl kurulduğu açıklanıyor. Ayrıca hangi üniversitelerin bazı fakülte ve yüksek okulların devredilmesiyle kurulduğu vurgulanıyor. Başka üniversitelerden alınan bölümlerle kurulmuş dahi olsa bunların tümü (resmen) ayrı isim taşıyan 15 yeni üniversitedir. Bunlara ayrıldıkları üniversitelerde değil, kendi isimleri altında kontenjan tanındı. Bu yılın kontenjanı da 7 bin 985. Rakamın saptanmasına gelince; Kılavuz'dan bunların tümünü fakülte ve bölümlere tanınan kontenjanları alarak ben hesapladım. Üstelik bu üniversitelere rektör de atanacak. Dolayısıyla "yeni olmadıkları" iddia edilemez. Haberde de bu konuya da dikkat çekilerek, "rektörsüz üniversiteler" tanımı kullanıldı. Haberde bu anlamda yanlış anlamaya yol açacak bir unsur bulunmuyor."