İktidardaki parti ile ülkeyi özdeş tutmanın sonuçları vahim olabilir. Eğer iktidardaki partiye karşı iseniz, ülkenizin felakete gitmesi bu partiyi de zayıflatacağı için sizi mutlu edebilir.
Buna karşı iktidardaki partiyi tutmasanız bile ülkenizin iyiye gitmesini istiyorsanız, bu tutumunuz sizi "İktidar yalakası" olmak konumuna oturtabilir.
Bir örnek vereyim.
The New York Times yazarı Thomas F. Friedman, Amerikan sosyal güvenlik ve sağlık sisteminin dar boğazlarını ele aldığı son yazısında, eskiden telefonda 911'i çevirip sağlık yardımı isteyenlerden bunun karşılığında bir para istenmediğini hatırlatmıştı.
Ancak Obama'nın reformu sonunda, bugün 911'i arayıp sağlık yardımı isteyenlerden 3 dolar ücret isteniyormuş.
Friedman bu durumun nedeni olarak geçmiş başkanların izledikleri siyasetin sistemi iflasa götürdüğünü söylerken, Obama'nın reformu başarılı olmazsa bir başkanın daha ziyan edileceğini vurgulamakta ve yazısını şöyle noktalamaktaydı:
- Tüketebileceğimiz başka şişman yıllarımız kalmadı. Obama başarısız olursa hepimiz başarısız olacağız!
Yalaka olmak
Friedman Amerikalı değil de Türk olsaydı ve bir Türk gazetesinde "Tayyip Erdoğan başarısız olursa hepimiz başarısız olacağız" diyerek yazısını noktalasaydı "Yalaka" damgasını yemiş bulunurdu.
Hep tekrarladığımız örnektir.
Edirne'yi Bulgar işgalinden kurtarmak için harekât başlatan İttihat ve Terakki'nin muhalifleri "Edirne'ye Enver gireceğine Bulgar girsin" dememişler miydi?
Diyelim ki bugün demokrasinin yerleşmesi ve rejimin sivilleşmesi yolunda çabalar harcanmakta...
Veya Türkiye'nin Avrupa Birliği üyesi olması için anayasa reformu yapılması gerekmekte...
Ya da uzun yıllardır her alanda kan kaybına yol açan Güneydoğu sorununa demokratik ve kalıcı bir çözüm üretilmek istenmekte...
Bütün bunlar AK Parti iktidarı döneminde gerçekleştiği takdirde, başarının meyveleri sanki sadece AK Parti'ye oy verenler tarafından mı paylaşılacaktır?
Türkiye'nin ihracatı, turizm gelirleri, sermaye girişleri artar, yatırımlar açılırsa, bu AK Parti'nin mi yoksa Türkiye'nin mi başarısı olacaktır?
Kalıcı olan Türkiye'dir
Hiçbir iktidarın demokratik sistemde sonsuza kadar kalıcı olamadığını nedense kabullenemedik.
Düşünün ki Adalet Partisi ve Süleyman Demirel 1965 sonrasında alternatifsiz görünüyorlardı.
Bir Ecevit Olayı, bu alternatifsizliği silip süpürdü.
Düşünün ki 1999 seçimlerinin birinci partisi olan Ecevit'in DSP'si de, 2002'de yüzde 2'nin altında oy aldı.
Türkiye AK Parti iktidarı döneminde ne kadar başarılı olursa olsun, ilerideki bir seçimde bu iktidar sona erecektir.
Başarılar ise Türkiye'nin aktifine yazılacaktır.
Kalıcı olan Türkiye'dir.