İsviçre'de yapılan referandumda oy kullananların yüzde 54'ünün "Minare yapılmasın" diye görüş açıklamaları, sadece İslam dünyasında değil Hıristiyan âleminde de tepki ile karşılanıyor.
Son olarak Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner de İsviçre referandumunda, seçmenin minare yasağına destek vermesini yorumlarken "Bir hoşgörüsüzlük ifadesi. Minare yapılamaması bir dine baskı yapma anlamına gelir" dedi.
Katolik dünyasının ruhani ve dünyevi merkezi Vatikan da, İsviçre Piskoposlar Konferansı'nda alınan "Minare yasağı dinler ve kültürler arası yakınlaşmaya zarar verir" içerikli kararı onayladı.
Kendisi gibi olmayan, kendisi gibi düşünmeyen ve kendisi gibi inanmayana karşı hemen her coğrafyada üretilen nefretin son bir yansımasıdır İsviçre'nin bu minare yasağı kararı.
Nitekim bu referandum aşırı sağcı İsviçre Halk Partisi'nin (SVP) imza toplama kampanyası ertesinde yapılabilmiştir. Bu referanduma İsviçre Hükümeti karşı çıkmıştır.
Ama sonuç belli olunca da, İsviçre Adalet Bakanı bu kararın Müslümanların dinlerinin ve kültürlerinin reddi anlamına gelmediği konusunda Federal Meclis'in güvence verdiğini söylerken, "Sonuçlar halkın köktendinci eğilimlerden duyduğu korkuyu yansıtıyor" yorumunu getirmiştir.
Aslında alışık olmadığımız bir durumu yansıtmıyor değil İsviçre'de yaşananlar.
Daha ötesi farklı dinlerden ya da mezheplerden insanların boğazlandıklarını veya Heybeliada Ruhban Okulu'nun hâlâ kapalı olduğunu unuttuk mu?
Minare bir simgedir
Veya bazı toplum ve siyaset kesimlerinin "Şeriat tehlikesi" yaygaraları kopartıp, darbe şakşakçılığı yaptıklarını hâlâ görmüyor muyuz?
"Minare" ise sadece bir simge şu anda.
Tıpkı kiliselerin çan kulelerinin de simge olmaları gibi...
Minarelerden okunan ezanlar, bu çağda sadece bir çağrıdır.
Ama "Zaman"ın önce kiliseye sonra da camiye ait olduğu zemberekli saat öncesinde, insanlara ve toplumlara saatin kaç olduğu, ibadet vaktinin geldiği duyurularak hatırlatılırdı bu yüksek yapılardan.
Bu açıdan cebimizdeki, kolumuzdaki, cep telefonumuzdaki, masamızdaki, duvardaki saatlerin varlıkları "Zaman" ın dünyevileşmesini simgelemiyor mu?
Dikkat ettiyseniz Batı kentlerinde kiliselerin çan kulelerine karşı aynı görkeme sahip saat kulelerinin de bulunduğunu görürsünüz.
İsviçre ve saat
Bu "Saat" denilen aygıtın yapımı konusunda ise İsviçre dünyada farklı bir konuma ve şöhrete sahiptir.
Almanya'daki "Din savaşları"ndan kaçan çelik ustalarının İsviçre'ye sığınmaları sonucu bu ülkenin bazı kentleri dünya saat üretiminin merkezleri olmuşlardır.
Yani İsviçreliler minare yapımını yasakladıkları zaman bu ülkedeki Müslümanların namaz zamanını kaçırmaları söz konusu olmayacaktır. İsviçre'deki Müslümanlar İsviçre yapımı saatlerine bakarak ibadet zamanının geldiğini bileceklerdir.
Buradaki yanlışlık bu tür simgelerin konu edilerek, farklı inançların veya farklı düşüncelerin referanduma konu edilmeleridir.
Mesela büyük çoğunluğu Müslüman olan bir toplumda benzer konular referanduma sunulsaydı, kim bilir ne sonuçlar çıkardı... Bunu İran'a veya Suudi Arabistan'a bakarak görmemiz mümkündür.